Parlamentul României

Legea nr. 136/2014 pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României - 1 Decembrie

Modificări (...), Referințe (1)

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 19 octombrie 2014

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. -

(1) Prezenta lege reglementează organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României - 1 Decembrie la nivelul administrației publice centrale și locale.

(2) Ziua Națională a României va fi marcată de autoritățile publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și de celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Art. 2. -

(1) Guvernul și autoritățile administrației publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice și pentru buna desfășurare a acțiunilor prevăzute la art. 1 alin. (2).

(2) În Capitală și în municipiile reședință de județ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naționale a României, pe baza normelor convenite între instituțiile prefectului, consiliile județene, consiliile locale și comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naționale a României și la nivelul altor unități administrativ-teritoriale.

Art. 3. -

Finanțarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniilor militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare.

Art. 4. -

La nivelul municipiilor și orașelor, o arteră principală de circulație centrală va purta denumirea de "1 Decembrie 1918".

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
VIOREL HREBENCIUC
PREȘEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

București, 15 octombrie 2014.

Nr. 136.

;
se încarcă...