Comisia Europeană

Regulamentul de punere în aplicare nr. 828/2014 privind cerințele de furnizare a informațiilor către consumatori cu privire la absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente (Text cu relevanță pentru SEE)
Număr celex: 32014R0828

Modificări (...)

În vigoare de la 20 august 2014

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  
COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în special articolul 36 alineatul (3) litera (d),

întrucât:

(1) Persoanele diagnosticate cu boala celiacă suferă de o intoleranță permanentă la gluten. S-a stabilit științific că grâul (și anume toate speciile de Triticum, cum ar fi grâul dur, alacul și grâul khorasan), secara și orzul sunt cereale care conțin gluten. Glutenul conținut în aceste cereale poate determina efecte adverse asupra sănătății la persoanele cu intoleranță la gluten și, prin urmare, aceste persoane ar trebui să evite consumul lor.

(2) Informațiile privind absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente ar trebui să ajute persoanele cu intoleranță la gluten să identifice și să aleagă un regim alimentar variat atunci când mănâncă acasă sau la restaurant.

(3) Regulamentul (CE) nr. 41/2009 al Comisiei stabilește norme armonizate privind informațiile oferite consumatorilor cu privire la absența ("fără gluten") sau prezența în cantități reduse ("cu conținut foarte scăzut de gluten") a glutenului în produsele alimentare. Normele din regulamentul respectiv se bazează pe date științifice și garantează faptul că consumatorii nu sunt induși în eroare sau dezorientați de informațiile furnizate pe criterii divergente cu privire la absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente.

(4) În contextul revizuirii legislației privind produsele alimentare destinate unei alimentații speciale, Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului abrogă Regulamentul (CE) nr. 41/2009 la 20 iulie 2016. Ar trebui să se garanteze că, după acea dată, furnizarea de informații privind absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente continuă să se bazeze pe date științifice relevante și nu sunt oferite pe criterii divergente care ar putea induce în eroare sau dezorienta consumatorii, în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 36 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Prin urmare, este necesară menținerea în Uniune a unor condiții uniforme pentru aplicarea acestor cerințe în cazul informațiilor referitoare la produsele alimentare furnizate de către operatorii din sectorul alimentar cu privire la absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente, iar aceste condiții ar trebui să se întemeieze pe Regulamentul (CE) nr. 41/2009.

(5) Anumite alimente au fost produse, preparate și/sau prelucrate în mod special pentru a reduce conținutul de gluten al unuia sau al mai multor ingrediente care conțin gluten sau pentru a substitui ingredientele care conțin gluten cu alte ingrediente care sunt în mod natural fără gluten. Alte alimente sunt produse în mod exclusiv din ingrediente care sunt în mod natural fără gluten.

(6) Eliminarea glutenului din cerealele care îl conțin prezintă dificultăți tehnice și constrângeri economice considerabile și, prin urmare, fabricarea alimentelor care nu conțin deloc gluten atunci când se utilizează aceste cereale este dificilă. În consecință, numeroase produse alimentare de pe piață prelucrate în mod special pentru a reduce conținutul de gluten al unuia sau al mai multor ingrediente care conțin gluten pot conține cantități reziduale de gluten.

(7) Majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten pot include ovăzul în alimentația lor fără efecte adverse asupra sănătății acestora. Comunitatea științifică desfășoară în prezent studii și activități de cercetare cu privire la acest aspect. Cu toate acestea, una dintre principalele preocupări este contaminarea ovăzului cu grâu, secară sau orz, care se poate produce în cursul recoltării, transportării, depozitării și prelucrării cerealelor. Prin urmare, riscul contaminării cu gluten a produselor care conțin ovăz ar trebui luat în considerare atunci când pe aceste produse alimentare sunt oferite informații relevante de către operatorii din sectorul alimentar.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...