Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite - CEE-ONU

Regulamentul nr. 129/2014 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE/ONU) - Dispoziții uniforme referitoare la omologarea sistemelor îmbunătățite de siguranță pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor (ECRS - Enhanced Child Restraint Systems)
Număr celex: 42014X0329(02)œ

Modificări (...)

În vigoare de la 29 martie 2014

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

Numai textele originale CEE–ONU au efect juridic în temeiul dreptului public internațional. Situația și data intrării în vigoare ale prezentului regulament ar trebui verificate în ultima versiune a documentului de situație al CEE/ONU TRANS/WP.29/343, disponibil la următoarea adresă: http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html.

Include toate textele valabile până la:

Suplimentul 2 la versiunea originală a regulamentului- Data intrării în vigoare: 10 iunie 2014

1. DOMENIUL DE APLICARE

Prezentul regulament se aplică (în faza 1) sistemelor de siguranță pentru copii integrale universale ISOFIX (i-Size) și sistemelor de siguranță pentru copii integrale "ISOFIX pentru vehicule speciale" destinate pasagerilor copii din autovehicule.

2. DEFINIȚII

În sensul prezentului regulament,

2.1. "sistem de siguranță pentru copii" (SSC) înseamnă un dispozitiv în care poate fi așezat un pasager copil în poziția șezut sau culcat cu fața în sus. Acest dispozitiv este conceput astfel încât să diminueze riscul de vătămare a utilizatorului în caz de impact sau de decelerare bruscă a vehiculului, prin limitarea mobilității corpului copilului.

2.2. "tip de sistem de siguranță pentru copii" înseamnă un sistem de siguranță pentru copii care nu diferă în privința unor aspecte esențiale, precum:

categoria în care sistemul de siguranță este omologat de tip;

designul, materialul și construcția sistemului de siguranță pentru copii.

Sistemele de siguranță pentru copii convertibile sau modulare nu trebuie să difere în ceea ce privește designul, materialul și construcția.

2.3. "i-Size" (sisteme de siguranță pentru copii integrale universale ISOFIX) este o categorie de sisteme de siguranță pentru copii destinate a fi utilizate în toate pozițiile de ședere i-Size ale unui vehicul, în conformitate cu definiția din Regulamentele nr. 14 și 16 și omologate conform acestora.

2.4. "integral" înseamnă o clasă de sisteme de siguranță pentru copii în care copilul este fixat pe scaun doar cu ajutorul componentelor din cadrul sistemului de siguranță pentru copii (adică ham, scut de protecție etc.) și nu prin mijloace conectate direct la vehicul (de exemplu, centura de siguranță).

2.5. "ISOFIX" înseamnă un sistem care prevede o metodă de conectare a sistemului de siguranță pentru copii la un vehicul. Acesta se bazează pe două ancoraje în vehicul și două dispozitive de atașare corespunzătoare pe sistemul de siguranță pentru copii împreună cu un mijloc de limitare a gradului de rotație al sistemului de siguranță pentru copii. Toate cele trei ancoraje din vehicul trebuie să fie omologate în conformitate cu Regulamentul nr. 14.

2.6. "ISOFIX universal" este un dispozitiv ISOFIX care cuprinde fie un ancoraj de prindere în partea superioară, fie o tijă de sprijin pentru a limita gradul de rotație al sistemului de siguranță pentru copii atașat sau instalat pe vehiculul corespunzător.

2.7. "ISOFIX pentru vehicule speciale" reprezintă o categorie de sisteme de siguranță pentru copii care se conectează la anumite tipuri de vehicule. Toate ancorajele din vehicul trebuie să fie omologate în conformitate cu Regulamentul nr. 14. Această categorie include, de asemenea, sistemele de siguranță pentru copii la care tabloul de bord face parte din zonele de contact cu vehiculul.

2.8. "mărimea" indică statura copilului pentru care a fost proiectat și omologat sistemul de siguranță pentru copii. Sistemele de siguranță pentru copii pot acoperi orice interval de mărimi, cu condiția ca toate cerințele să fie îndeplinite.

2.9. "orientare" indică o direcție în care un sistem de siguranță pentru copii a fost omologat pentru utilizare. Se fac următoarele distincții:

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...