Comisia Comunității Economice Europene

Regulamentul de procedură al Comitetului Economic și Social European (versiunea codificată)
Număr celex: 32010R0001

Modificări (...)

În vigoare de la 09 decembrie 2010

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

REGULAMENTE DE ORDINE INTERIOARĂ ȘI DE PROCEDURĂ
VERSIUNEA CODIFICATĂ A REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ AL COMITETULUI
ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN
Comitetul Economic și Social European a adoptat la 14 iulie 2010
versiunea codificată a Regulamentului său de procedură

Prezenta ediție coroborează:

Regulamentul de procedură al Comitetului Economic și Social European, adoptat în sesiunea plenară din 17 iulie 2002 (JO L 268 din 4 octombrie 2002) intrat în vigoare la 1 august 2002 în conformitate cu dispozițiile articolului 78,

modificările care rezultă din următoarele acte:

1. amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 27 februarie 2003 (JO L 258 din 10 octombrie 2003);

2. amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 31 martie 2004 (JO L 310 din 7 octombrie 2004);

3. amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 5 iulie 2006 (JO L 93 din 3 aprilie 2007);

4. amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 12 martie 2008 (JO L 159 din 20 iunie 2009);

5. amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 14 iulie 2010.

Prezenta ediție provine de la Secretariatul General al Comitetului Economic și Social European și regrupează diferitele amendamente aprobate de Adunarea Comitetului.

Normele de aplicare a prezentului Regulament de procedură, adoptate de Biroul Comitetului, în conformitate cu dispozițiile articolului 77 alineatul (2a), se prezintă separat.

PREAMBUL

1. Comitetul Economic și Social European asigură reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate. Acesta este un organ instituțional consultativ, instituit prin Tratatul de la Roma din 1957.

2. Funcția consultativă a Comitetului Economic și Social European permite membrilor săi, deci și organizațiilor pe care aceștia le reprezintă, să participe la procesul decizional al Uniunii Europene. Juxtapunerea de opinii uneori diametral opuse și dialogul la care participă consilierii implică nu numai partenerii sociali obișnuiți, adică angajatorii (Grupul I) și salariații (Grupul II), ci și toate celelalte grupuri socioprofesionale care sunt reprezentate (Grupul III) în CESE. Expertiza, dialogul și căutarea convergențelor care rezultă din acestea pot crește calitatea și credibilitatea deciziei politice la nivelul Uniunii Europene, îmbunătățind înțelegerea și acceptarea acestuia de către cetățenii europeni, precum și transparența indispensabilă democrației.

3. Comitetul îndeplinește o funcție specifică în cadrul ansamblului de instituții europene: el este prin excelență locul de reprezentare și dezbatere al societății civile organizate și constituie un intermediar privilegiat între aceasta și instituțiile Uniunii Europene.

4. Fiind în același timp un forum și un cadru de elaborare a avizelor, Comitetul Economic și Social European răspunde necesității de legitimitate democratică a construcției Uniunii Europene, inclusiv în relațiile acesteia cu mediile economice și sociale din țările terțe. Astfel, Comitetul participă la dezvoltarea unei autentice conștiințe europene.

5. Pentru a-și îndeplini misiunile, Comitetul și-a adoptat, la 17 iulie 2002, în conformitate cu dispozițiile articolului 260, al doilea paragraf, din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Regulamentul de procedură(1).

6. La 14 iulie 2010, Comitetul a adoptat în sesiune plenară ultima versiune codificată a prezentului Regulament de procedură.

___________

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...