Comisia Comunităților Europene

Decizia nr. 376/2010 privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru anumite produse utilizate în spațiul destinat somnului copiilor în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului
Număr celex: 32010D0376

Modificări (...)

În vigoare de la 06 iulie 2010

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

DECIZIA COMISIEI
din 2 iulie 2010
privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de
standardele europene pentru anumite produse utilizate în spațiul
destinat somnului copiilor în temeiul Directivei 2001/95/CE a
Parlamentului European și a Consiliului (2010/376/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor(1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1) Directiva 2001/95/CE prevede ca standardele europene să fie stabilite de organismele europene de standardizare. Aceste standarde ar trebui să garanteze că produsele îndeplinesc cerința generală de siguranță prevăzută de directivă.

(2) În temeiul Directivei 2001/95/CE, un produs este considerat sigur, în ceea ce privește riscurile și categoriile de riscuri reglementate de standardele naționale, atunci când este în conformitate cu standardele naționale voluntare de transpunere a standardelor europene.

(3) În 2006, Comisia Europeană a comandat un studiu(2) de evaluare a siguranței unor articole de îngrijire a copilului utilizate în mod obișnuit pentru sugari și copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani. Studiul a fost efectuat în cooperare cu autoritățile naționale, organisme naționale din domeniul standardizării, asociații ale consumatorilor, organizații din domeniul siguranței produselor, agenți economici și laboratoare de testare.

(4) Pentru produsele menționate, studiul a colectat statistici privind accidentele și rănirile din Uniunea Europeană și din întreaga lume și a efectuat o evaluare exhaustivă a riscurilor, bazată pe identificarea principalelor pericole și pe evaluarea scenariilor de expunere.

(5) În scopul continuării studiului, s-au ales cinci tipuri de produse care au fost evaluate în cadrul studiului și care se regăsesc în mod regulat în spațiul destinat somnului nou-născuților și al copiilor mici. Acestea sunt saltelele de pat pentru copii, apărătoarele laterale pentru patul copiilor, paturile suspendate pentru sugari, plăpumile pentru copii și sacii de dormit pentru copii.

(6) Nou-născuții dorm, în medie, cel puțin 16 ore pe zi, iar copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani dorm aproximativ 11-13 ore pe zi. Incluzând perioadele de veghe, sugarii și copiii mici petrec, pe parcursul primilor cinci ani din viață, cel puțin jumătate de zi sau chiar mai mult în spațiul destinat somnului. Produsele care se află în spațiul destinat somnului trebuie să prezinte siguranță deoarece acesta este spațiul în care sugarii și copiii mici sunt lăsați, de obicei, fără supraveghere pe parcursul unor perioade îndelungate în timpul zilei și al nopții.

(7) Conform Bazei de date europene privind rănirile (IDB), între 2005 și 2007, în Uniunea Europeană s-au produs 17 000 de accidente în care au fost implicați copii între 0 și 4 ani aflați în pat(3). Conform Comisiei pentru siguranța produselor de consum din SUA (CPSC), în fiecare an din ce în ce mai mulți sugari mor ca urmare a unor accidente care implică paturile pentru copii și produsele auxiliare acestora, astfel de accidente fiind mai numeroase decât cele provocate de orice alt produs de îngrijire a copilului(4).

(8) Unele modele de apărătoare laterale pentru patul copiilor și de saci de dormit pentru copii au fost notificate prin sistemul european de avertizare rapidă RAPEX drept produse care prezintă riscul sufocării și al înecării și au fost, prin urmare, retrase sau rechemate de pe piață. În 1992, Comisia franceză pentru siguranța consumatorilor a recomandat efectuarea unor acțiuni de informare a consumatorilor și de îmbunătățire a siguranței prezentate de plăpumile pentru copii, având în vedere riscul inflamabilității, al supraîncălzirii și al sufocării(5). În 2002, 2007 și 2008, CPSC din SUA a decis rechemarea de pe piață a unor modele de saltele de pat pentru copii din pricina pericolelor de imobilizare și ca urmare a unor afirmații nefondate(6).

(9) În cazul în care nu prezintă siguranță sau nu sunt însoțite de avertismentele de securitate esențiale, apărătoare laterale pentru patul copiilor, saltelele și plăpumile pentru copii pot crește incidența sindromului morții subite a sugarului (SMSS) din cauza riscului supraîncălzirii și al asfixierii(7).

(10) În același timp, cercetările au arătat că sacii de dormit pentru copii pot oferi protecție împotriva SMSS(8) deoarece aceștia reduc posibilitatea sugarilor de a se întoarce pe burtă și împiedică lenjeria de pat să ajungă peste fața și capul sugarilor în timpul somnului. Chiar dacă utilizarea sacilor de dormit pentru sugari este de încurajat din aceste motive, este necesar să se asigure siguranța acestora în privința altor riscuri precum înecarea cu obiecte de mici dimensiuni și imobilizarea.

(11) În prezent nu există niciun standard european pentru cele cinci tipuri de produse menționate anterior. Prin urmare, este necesară determinarea unor cerințe specifice în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2001/95/CE, în vederea solicitării elaborării de către organismele de standardizare a unor standarde de reducere a riscurilor asociate utilizării produselor respective.

(12) Aceste standarde ar trebui elaborate în conformitate cu procedura stabilită în Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice și cu regulile privind serviciile societății informaționale(9). Referința standardului adoptat ar trebui publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE.

(13) De îndată ce standardele relevante vor fi disponibile și după ce Comisia va hotărî publicarea trimiterii la aceste standarde în Jurnalul Oficial, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE, saltelele și apărătoarele laterale pentru patul copiilor, paturile suspendate pentru sugari, plăpumile pentru copii și sacii de dormit pentru copii fabricați în conformitate cu aceste standarde ar trebui să fie considerați ca fiind conformi cu cerința generală de siguranță din Directiva 2001/95/CE, în măsura în care cerințele de siguranță care fac obiectul standardelor sunt îndeplinite.

(14) Prezenta decizie este în conformitate cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 15 din Directiva 2001/95/CE,

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...