Consiliul Uniunii Europene

Decizia nr. 919/2004 privind combaterea criminalității referitoare la vehicule și având implicații transfrontaliere
Număr celex: 32004D0919

Modificări (...)

În vigoare de la 30 decembrie 2004

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

DECIZIA CONSILIULUI
din 22 decembrie 2004
privind combaterea criminalității referitoare la vehicule și având
implicații transfrontaliere
(2004/919/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 30 alineatul (1) litera

(a) și articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere inițiativa Regatului Țărilor de Jos,

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1) Aproximativ 1,2 milioane de autovehicule sunt furate în fiecare an în statele membre ale Uniunii Europene.

(2) Aceste furturi cauzează un prejudiciu considerabil, în valoare de cel puțin 15 miliarde EUR pe an.

(3) O mare parte din aceste vehicule, estimată între 30 și 40%, este furată de criminalitatea organizată și apoi transformată și exportată în alte state din interiorul și din afara Uniunii Europene.

(4) În afara prejudiciului material cauzat, această situație afectează grav sentimentul de dreptate și de siguranță al cetățenilor. Criminalitatea referitoare la vehicule poate fi însoțită și de forme grave de violență.

(5) În consecință, prezenta situație împiedică realizarea obiectivului prevăzut la articolul 29 din tratat și anume de a oferi cetățenilor un nivel ridicat de siguranță într-un spațiu de libertate, securitate și justiție.

(6) Consiliul a adoptat o rezoluție la 27 mai 1999 privind combaterea criminalității internaționale cu acoperire completă a rutelor folosite1.

(7) De asemenea, criminalitatea referitoare la vehicule poate avea legături cu alte forme de criminalitate pe plan internațional, precum traficul de droguri, de arme de foc și de persoane.

(8) Combaterea criminalității referitoare la vehicule este de competența serviciilor de aplicare a legii din statele membre. Cu toate acestea, o abordare comună presupunând ori de câte ori este realizabil și necesar - o cooperare între statele membre și serviciile de aplicare a legii din statele membre este necesară și proporțională pentru a aborda aspectele transfrontaliere ale acestei forme de criminalitate.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...