Consiliul Uniunii Europene

Decizia nr. 348/2002 privind siguranța la meciurile de fotbal de dimensiune internațională
Număr celex: 32002D0348

Modificări (...)

În vigoare de la 08 mai 2002

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

DECIZIA CONSILIULUI
din 25 aprilie 2002
privind siguranța la meciurile de fotbal de dimensiune internațională
(2002/348/JAI)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 30 alineatul (1) literele (a) și (b) și articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere inițiativa Regatului Belgiei,

având în vedere avizul Parlamentului European(1)

întrucât:

(1) Uniunea Europeană are ca obiectiv, în sensul articolului 29 din Tratat, să le ofere cetățenilor un grad ridicat de protecție într-un spațiu de libertate, securitate și justiție, în special prin elaborarea unei acțiuni comune a statelor membre în domeniul cooperării polițienești.

(2) Ca un rezultat al diferitelor competiții europene și internaționale și a numeroaselor deplasări ale suporterilor, fotbalul se caracterizează printr-o internaționalizare extremă. Această internaționalizare necesită, în cazul meciurilor de fotbal, o abordare a siguranței care să depășească frontierele naționale.

(3) Fotbalul nu trebuie să fie privit doar ca o eventuală sursă de probleme legate de perturbări ale ordinii, liniștii și siguranței publice, ci ca un eveniment care, indiferent de riscul potențial, trebuie gestionat cu eficacitate.

(4) În special în scopul prevenirii violenței legate de fotbal și a luptei împotriva acestui fenomen, schimbul de informații este esențial pentru ca serviciile de poliție competente și autoritățile statelor membre să fie în măsură să se pregătească după caz și să reacționeze în mod corespunzător.

(5) În scopul schimbului de informații cu ocazia unui eveniment fotbalistic și ținând cont de cooperarea polițienească internațională necesară la meciurile de dimensiune internațională, este esențial să se stabilească în fiecare stat membru un punct național de informare fotbalistică cu caracter polițienesc.

(6) În cadrul Consiliului Europei au fost adoptate: Convenția pentru protecția persoanelor privind prelucrarea automată a datelor personale, la 28 ianuarie 1981, Recomandarea no R(87)15 a Comitetului de Miniștri din 17 septembrie 1987 reglementând folosirea de date cu caracter personal în sectorul poliției, precum și Convenția Europeană din 19 august 1985 privind violența și ieșirile necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestărilor sportive, în special la meciurile de fotbal.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...