Comisia Comunităților Europene

Decizia nr. 75/2002 de stabilire a condițiilor speciale la importul de anason în stea originar din țările terțe [notificată cu numărul C(2002) 379] (Text cu relevanță pentru SEE)
Număr celex: 32002D0075

Modificări (...)

În vigoare de la 02 februarie 2002

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

DECIZIA COMISIEI
din 1 februarie 2002
de stabilire a condițiilor speciale la importul de anason în stea
originar din țările terțe [notificată cu numărul C(2002) 379]
(Text cu relevanță pentru SEE) (2002/75/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 93/43/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993 privind igiena produselor alimentare1, în special articolul 10 alineatul (1),

întrucât:

(1) Anasonul în stea (Illicium verum), cunoscut și sub numele de badian chinezesc, este potrivit pentru consumul uman și utilizat în mod curent în produsele alimentare.

(2) Varietatea botanică de anason în stea cunoscută sub numele de anason în stea de Japonia (Illicium anisatum, numit și Illicium religiosum, Illicium japonicum, shikimmi și skimmi) este recunoscută științific ca fiind extrem de toxică, prin urmare improprie pentru consumul uman.

(3) Analizele loturilor de anason în stea originare din anumite țări terțe au indicat prezența anasonului în stea de Japonia. Prezența anasonului în stea de Japonia a fost a fost legată de anumite cazuri de intoxicații alimentare în Comunitate.

(4) Prin urmare, în anumite țări terțe există o problemă de igienă care constituie o amenințare serioasă la adresa sănătății publice în cadrul Comunității și trebuie să se adopte măsuri de protecție la nivel comunitar.

(5) Anasonul în stea importat din țările terțe și destinat consumului uman sau utilizării ca ingredient în produsele alimentare nu trebuie să conțină anason în stea de Japonia.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...