Consiliul Uniunii Europene

Regulamentul nr. 2238/2003 privind protecția împotriva efectelor aplicării Legii americane antidumping din 1916 și ale acțiunilor în temeiul acesteia sau care decurg din aceasta
Număr celex: 32003R2238

Modificări (...)

În vigoare de la 20 decembrie 2003

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

REGULAMENTUL (CE) NR. 2238/2003 AL CONSILIULUI
din 15 decembrie 2003
privind protecția împotriva efectelor aplicării Legii americane
antidumping din 1916 și ale acțiunilor în temeiul acesteia
sau care decurg din aceasta

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 133,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1) Comunitatea are drept obiectiv, printre altele, să contribuie la dezvoltarea armonioasă a comerțului mondial și la suprimarea progresivă a restricțiilor aplicate schimburilor comerciale internaționale.

(2) În Statele Unite ale Americii, Legea antidumping din 19161 permite proceduri civile și penale și sancțiuni în cazul practicilor de dumping privind orice tip de produs, atunci când practicile incriminate sunt efectuate cu intenția de a elimina sau a leza o industrie în Statele Unite, de a împiedica crearea unei industrii în Statele Unite sau de a restrânge sau monopoliza o secțiune a schimburilor comerciale sau a comerțului cu aceste produse în Statele Unite.

(3) La 26 septembrie 2000, în momentul adoptării raportului Organului de apel2 și a raportului Grupului special3, confirmat de raportul Organului de apel, Organul de reglementare a diferendelor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a constat că Legea antidumping din 1916 este incompatibilă cu obligațiile Statelor Unite în cadrul acordurilor OMC, deoarece aceasta prevede, în special, sancțiuni împotriva practicilor de dumping, cum ar fi tripla impozitare a daunelor-interese, amenzile și pedeapsa cu închisoarea, nici unul dintre acestea nefiind permis de Acordul General pentru Tarife și Comerț din 1994 (GATT din 1994) sau de Acordul de punere în aplicare a articolului VI din GATT din 1994 (Acord antidumping).

(4) Statele Unite nu și-au respectat obligația de a se conforma recomandărilor și deciziilor Grupului special și ale Organului de apel până la data limită de 20 decembrie 2001. Prin urmare, Comunitatea a solicitat autorizația de a suspenda aplicarea obligațiilor care îi revin în temeiul GATT din 1994 și al Acordului antidumping față de Statele Unite.

(5) În februarie 2002, Comunitatea a acceptat suspendarea arbitrajului solicitat pe motivul expres că era în curs de examinare de către Congresul Statelor Unite un proiect de lege care prevedea abrogarea Legii antidumping din 1916 și încheierea proceselor pendinte în fața tribunalelor americane.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...