Consiliul Uniunii Europene

Regulamentul nr. 1185/2003 privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor
Număr celex: 32003R1185

Modificări (...)

În vigoare de la 04 iulie 2003

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

REGULAMENTUL (CE) nr. 1185/2003 AL CONSILIULUI
din 26 iunie 2003
privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei1,

având în vedere avizul Parlamentului European2,

întrucât:

(1) În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului3, politica comună în domeniul pescuitului asigură exploatarea resurselor acvatice vii oferind condiții economice, de mediu și sociale durabile, iar Consiliul trebuie să stabilească măsurile comunitare care reglementează accesul la ape și resurse, precum și desfășurarea durabilă a activității de pescuit.

(2) Peștii care aparțin taxonului Elasmobranchii, ce include rechinii, calcanii, vulpile de mare și alte specii similare, sunt în general foarte vulnerabile la exploatare datorită caracteristicilor ciclului lor de viață. Cele mai multe dintre aceste specii sunt adesea capturi secundare în timpul activităților de pescuit din Comunitate, care urmăresc alte specii mai valoroase.

(3) Datele științifice actuale, care au la bază, în general, studierea ratelor capturilor, indică faptul că multe efective de rechini sunt în real pericol.

(4) Până când se vor cunoaște mai multe despre dinamica populației de rechini și reacția lor la exploatare, ceea ce ar permite întocmirea unor planuri de gestiune cuprinzătoare și exhaustive, orice măsuri de prevenire a extinderii practicilor nedurabile sau care conduc la limitarea exploatării efectivelor de rechini vor avea efecte pozitive asupra conservării acestora.

(5) Practica "îndepărtării înotătoarelor rechinilor", care presupune îndepărtarea înotătoarelor rechinilor și aruncarea în mare a restului corpului, poate contribui la mortalitatea excesivă a rechinilor într-o asemenea măsură încât multe efective s-au epuizat, iar viitorul lor este în pericol.

(6) Este necesară adoptarea urgentă de măsuri de restricționare sau prevenire a extinderii practicii de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor, iar practica îndepărtării înotătoarelor rechinilor la bordul navelor trebuie interzisă. Luând în considerare dificultățile practice de identificare a speciilor după înotătoarele îndepărtate, această măsură prohibitivă trebuie să se aplice tuturor speciilor de Elasmobranchii, cu excepția îndepărtării înotătoarelor la vulpea de mare.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...