Comisia Comunităților Europene

Decizia nr. 477/2011 privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru a preveni anumite riscuri pe care le pot prezenta pentru copii storurile de interior, articolele de acoperit ferestre prevăzute cu șnururi și dispozitivele de siguranță, în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)
Număr celex: 32011D0477

Modificări (...)

În vigoare de la 28 iulie 2011

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  
COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

___________

(1) JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

întrucât:

(1) În temeiul articolului 3 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2001/95/CE, un produs este considerat sigur dacă îndeplinește standardele naționale neobligatorii de transpunere a standardelor europene, ale căror trimiteri au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2) Standardele europene menționate anterior se stabilesc de către organismele europene de standardizare pe baza unor cerințe de siguranță specifice decise de Comisie.

(3) În multe locuințe există storuri și alte articole de acoperit ferestre prevăzute cu șnururi utilizate pentru a ridica sau coborî produsul (șnur de manevrare) sau pentru a susține părțile acestuia (șnur interior). Aceste șnururi prezintă un risc de strangulare pentru copii, deoarece se pot forma bucle în care copii riscă să se încurce, în timp ce se joacă în apropierea ferestrelor. De asemenea, copiii se pot cățăra pe pervazuri sau pe mobilă pentru a ajunge la șnururi. De asemenea, se pot produce accidente și atunci când paturile sau pătuțurile sunt amplasate în apropierea ferestrelor, corzile fiind la îndemâna copiilor.

(4) În 1998, într-un eșantion de spitale din cele 15 state membre ale Uniunii Europene, au existat 129 de copii spitalizați ca urmare a unei vătămări legate de o buclă formată de un șnur de stor de interior sau de draperie (2).În Regatul Unit, se estimează că în fiecare an între unul și doi copii decedează după ce se încurcă în șnururile unui stor. Mai recent, Comisia a fost informată în legătură cu zece accidente mortale în care au fost implicați copii cu vârste între 15 și 36 de luni, petrecute în Irlanda, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit și Turcia în perioada 2008-2010. Din 1999, în Statele Unite s-au declarat 119 decese și 111 accidente grave care au implicat articole de acoperit ferestrele prevăzute cu șnururi. În Canada, din 1986 au existat 28 de decese și 23 de accidente grave legate de aceleași produse. În Australia, din anul 2000 cel puțin 10 copii s-au strangulat accidental cu șnururi de storuri (3). Cifrele de mai sus ilustrează numai parțial această problemă, deoarece multe dintre accidentele de acest fel nu sunt declarate (4).

___________

(2) http://ec.europa.eu/consumers/reports/rights_child_safety_prod.pdf

(3) http://www.ocba.sa.gov.au/productsafety/warning/blindcords.html

(4) http://www.cpsc.gov/CPSCPUB/PREREL/PRHTML97/97136.html

(5) Cercetările indică faptul că majoritatea deceselor accidentale care implică șnururi pentru storuri se petrec în dormitoare, iar victimele au vârste cuprinse între 16 și 36 de luni. Circa o jumătate dintre copiii care suferă aceste accidente au în jur de 23 de luni. La vârsta menționată, deși au o mobilitate completă, copiilor le este greu să se elibereze dacă se încurcă în șnururi, deoarece capul lor cântărește mai mult față de greutatea corpului în comparație cu adulții, iar controlul muscular nu este încă pe deplin dezvoltat. În plus, traheile lor nu s-au dezvoltat încă pe deplin, fiind mai mici și mai puțin rigide decât în cazul adulților și al copiilor mai mari, și prin urmare, în caz de sugrumare, ei se sufocă mai repede (5).

___________

(5) http://www.rospa.com/about/currentcampaigns/blindcords/

(6) Standardul european EN 13120:2009 conține cerințe de performanță pentru storurile de interior, inclusiv de securitate. Cu toate acestea, unele modele de storuri, care au fost implicate în accidente, nu sunt incluse în domeniul de aplicare al standardului respectiv.

(7) Standardul european EN 13120:2009 se referă atât la storurile de interior acționate manual, cât și la cele cu motor, acestea din urmă fiind acoperite în temeiul Directivei 2006/42/CE Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice (6). Directiva menționată nu acoperă însă caracteristicile de siguranță pentru copii legate de riscul specific de strangulare și nu se aplică storurilor cu șnururi acționate manual.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...