Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO

Hotărârea privind cauza Niculescu-Dellakeza împotriva României

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

(Cererea nr. 5393/04)

Hotărârea devine definitivă în condițiile prevăzute la art. 44 § 2 din Convenție. Aceasta poate suferi modificări de formă.

În cauza Niculescu-Dellakeza împotriva României,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secția a treia), reunită într-o cameră compusă din: Josep Casadevall, președinte, Alvina Gyulumyan, Ján Šikuta, Luis López Guerra, Kristina Pardalos, Johannes Silvis, Valeriu Grițco, judecători, și Santiago Quesada, grefier de secție,

după ce a deliberat în camera de consiliu la 19 februarie 2013,

pronunță prezenta hotărâre, adoptată la aceeași dată:

PROCEDURA

1. La originea cauzei se află cererea nr. 5393/04 îndreptată împotriva României, prin care un resortisant al acestui stat, domnul Valerică Niculescu-Dellakeza ("reclamantul"), a sesizat Curtea la 20 decembrie 2003 în temeiul art. 34 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ("Convenția").

2. Reclamantul a fost reprezentat de către Andreea Livia Turculeanu și Ion Turculeanu, avocați la Craiova. Guvernul român ("Guvernul") a fost reprezentat de agentul guvernamental, domnul Răzvan-Horațiu Radu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

3. În urma abținerii lui Corneliu Bîrsan, judecătorul ales să reprezinte România (art. 28 din Regulament), președintele Marii Camere a desemnat-o pe Kristina Pardalos în calitate de judecător ad hoc (art. 26 § 4 din Convenție și art. 29 § 1 din Regulament).

4. Reclamantul se plânge în mod deosebit de o încălcare a dreptului său la un proces echitabil, invocând faptul că, după ce a fost achitat în primă instanță, a fost condamnat de instanța de apel fără să fi fost audiat. Acesta denunță, de asemenea, o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare pe motivul condamnării sale în procedură penală și civilă pentru calomnie.

5. La 25 mai 2007, președintele secției a treia a decis să comunice Guvernului cererea. În conformitate cu art. 29 § 1 din convenție, acesta a hotărât, de asemenea, că admisibilitatea și fondul cauzei vor fi examinate împreună de către cameră.

ÎN FAPT

I. Circumstanțele cauzei

6. Reclamantul s-a născut în 1942 și locuiește în Craiova.

A. Conținutul articolelor în litigiu

7. La 10 noiembrie 2001, reclamantul, actor la Teatrul Național din Craiova (TNC) era invitat de canalul de televiziune locală Terra-SAT pentru a interveni în cadrul unei emisiuni intitulate Cafeaua de sâmbătă dimineața. Întrebat despre activitatea directorului TNC, el l-a numit pe acesta "un regizor de mâna a șaptea".

8. La 17-18 și 30 noiembrie 2001, reclamantul a publicat în ziarele locale Cuvântul libertății și Ediție specială o scrisoare deschisă intitulată "Aproape toți banii alocați montării de spectacole ni-i ia C.". Articolul se referea la C.M., care ar fi cumulat funcțiile de director, de regizor și de consilier artistic al TNC, și era redactat astfel:

Se pare că nu e puțin lucru să aduni, în toți acești ani, peste 500 de pagini de cronici, fotografii ori simple întâmplări în care este menționat numele mei. Asta înseamnă seriozitate, dar mai ales pasiune pentru ceea ce faci. Am avut și ȘANSĂ! Șansa dea lucra cu doi mari regizori, S.P. și V.M, (…) care au știut să facă din meseria lor un "credo" (…). Mi-am unit destinul cu munca și am obținut succesul - grea povară! Cred că de asta mi-a trecut și viața așa de repede. Mai înseamnă și respect față de scena pe care au jucat mari actori ai țării. Și cu cât se adună anii, cu atât responsabilitatea e mai mare. Consider că este de datoria mea să fac tot ce pot și cu orice risc, să apăr această instituție-emblemă.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...