Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO

Hotărârea privind cauza ADRIAN CONSTANTIN ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

Secția a treia

(Cererea nr. 21175/03)

Hotărâre

Strasbourg 12 aprilie 2011

Definitivă 12/07/2011

Hotărârea a devenit definitivă în condițiile prevăzute la art. 44 § 2 din convenție. Aceasta poate suferi modificări de formă.

În cauza Adrian Constantin împotriva României,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secția a treia), reunită într-o cameră compusă din Josep Casadevall, președinte, Corneliu Bîrsan, Alvina Gyulumyan, Egbert Myjer, Ineta Ziemele, Nona Tsotsoria, Kristina Pardalos, judecători, și Santiago Quesada, grefier de secție,

După ce a deliberat în camera de consiliu, la 22 martie 2011,

Pronunță prezenta hotărâre, adoptată la aceeași dată:

Procedura

1. La originea cauzei se află cererea nr. 21175/03 îndreptată împotriva României, prin care un resortisant al acestui stat, Adrian Constantin ("reclamantul"), a sesizat Curtea la 9 iunie 2003 în temeiul art. 34 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ("convenția").

2. Reclamantul este reprezentat de Mariana Florica Nedelcu, avocat în Brăila. Guvernul român ("Guvernul") este reprezentat de agentul guvernamental Răzvan-Horațiu Radu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

3. Invocând art. 6 § 1 și 3 lit. a) și b) din convenție, reclamantul pretinde, în special, faptul că schimbarea încadrării juridice a faptelor, realizată de Curtea Supremă de Justiție în timpul deliberării, l-a împiedicat să își exercite dreptul la apărare și că examinarea probelor de către această instanță a făcut procedura penală declanșată împotriva sa inechitabilă.

4. La 23 mai 2008, președintele Secției a treia a hotărât să comunice Guvernului cererea. În conformitate cu art. 29 § 1 din convenție, acesta a hotărât, de asemenea, că admisibilitatea și fondul cauzei vor fi examinate împreună.

În fapt

A. Circumstanțele cauzei

5. Reclamantul s-a născut în 1955 și locuiește în Brăila.

6. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila din 24 aprilie 2000, reclamantul a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, infracțiune pedepsită la art. 248 coroborat cu art. 2481 C. pen. Acesta era acuzat de a fi plătit ilegal suma de 15 000 dolari americani unei societăți canadiene în temeiul unui contract încheiat între societatea pe care acesta o conducea în România și respectiva societate canadiană, în condițiile în care contractul nu era încă definitiv.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...