Comisia Europeană

Decizia de punere în aplicare nr. 1735/2015 privind poziția exactă a avertismentului general și a mesajului de informare pe tutunul de rulat comercializat în pungi/plicuri [notificată cu numărul C(2015) 6455] (Text cu relevanță pentru SEE)
Număr celex: 32015D1735

Modificări (...)

În vigoare de la 19 octombrie 2015

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  
COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE, în special articolul 9 alineatul (6),

întrucât:

(1) Directiva 2014/40/UE stabilește noi norme privind avertismentele de sănătate care trebuie să apară pe produsele din tutun pentru fumat, inclusiv privind avertismentele generale și mesajele de informare, și prevede, în special, că ambele trebuie să acopere 50% din suprafețele pe care sunt tipărite. Ar trebui să se stabilească poziția exactă a acestor avertismente pe tutunul de rulat comercializat în pungi/plicuri. Pungile pot lua forma unui buzunar dreptunghiular cu o clapă care acoperă deschizătura ("plic dreptunghiular") sau forma unei pungi cu bază plată.

(2) Plicurile dreptunghiulare pot lua forma unui plic cu deschidere parte peste parte care se deschide de obicei în doi timpi sau a unui plic cu burduf tip mapă cu o clapă pliabilă care se deschide de obicei într-un singur timp. Multe dintre aceste plicuri sunt fabricate dintr-o folie de plastic transparent în care este inserată o hârtie pe care pot fi tipărite avertismentele de sănătate. În unele cazuri, plicurile cu închidere parte peste parte sunt fabricate din polietilenă, polipropilenă sau dintr-un material plastifiat care, în opinia industriei, ar trebui să fie reproiectate pentru a permite imprimarea pe ambele părți ale clapei, în special dacă plicul nu este alcătuit din mai multe straturi.

(3) Pentru a garanta faptul că avertismentele de sănătate sunt poziționate în același loc pe toate plicurile dreptunghiulare și că avertismentul general și mesajul de informare sunt ușor vizibile, ele ar trebui să fie tipărite pe suprafețele care devin vizibile atunci când pachetul unitar este complet deschis.

(4) Pentru pachetele fabricate din polietilenă, polipropilenă sau din material laminat, în cazul în care există riscul migrării cernelii dacă interiorul clapei cu închidere parte peste parte este imprimat, ar trebui să se acorde o perioadă de tranziție pentru a permite repoziționarea avertismentului general și a mesajului de informare, astfel încât să se evite tipărirea pe suprafețele care vin în contact direct cu tutunul. În acest mod, industria ar dispune de suficient timp pentru a-și adapta procesul de producție la noile norme. Costurile generate de aceste adaptări nu sunt considerate disproporționate în raport cu avantajele în ceea ce privește îmbunătățirea vizibilității avertismentelor atunci când pachetul este complet deschis.

(5) Cea mai adecvată poziție a avertismentului general și a mesajului de informare pe pungile cu bază plată este pe suprafețele de pe fundul pungii, în special dat fiind că suprafețele interioare sunt mascate de conținutul pungii.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...