Saptamanalul de drept nr. 2/2016

Protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate
de Alina Drăgănescu

01 februarie 2016

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Conform art.1 din Legea nr. 156/2000, statul român asigură protecția cetătenilor români cu domiciliul în România care lucrează în străinătate. Rezultă că textul vizează numai cetățenii români domiciliați în țara noastră care lucrează în alte țări, în temeiul unui contract individual de muncă.

Nu beneficiază de protecție cei care lucrează în străinătate în bază unor contracte civile sau comerciale, cetățenii români cu domiciliul în străinătate, precum și apatrizii domiciliați în România.

Cetătenii români care lucrează în străinătate și cărora nu le sunt aplicabile prevederile prezenței legi beneficiază de măsuri speciale de protecție, stabilite prin legile române și străine sau prin tratate și convenții internaționale la care România este parte. Ținându-se seamă de normele de drept internațional privat, Legea nr. 156/2000, conține norme de drept referitoare la măsurile de protecție ce pot fi luate de statul român.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 156/2000, Guvernul României, prin autoritătile competențe, va depune diligențele necesare pentru încheierea de acorduri, înțelegeri, tratate sau convenții cu autorităti publice similare din alte state, în vederea stabilirii condițiilor de protecție a cetătenilor români cu domiciliul în România care lucrează în tările respective.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
loading ...