Pandectele Săptămânale nr. 10/2017

Achitare. Analiza elementelor constitutive ale infracțiunilor. Principiul "in dubio pro reo"
de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie

28 octombrie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Cuvinte cheie

• achitare

• principiul in dubio pro reo

Instanța

Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 1516 din data de 22 decembrie 2016, selecție și rezumat de Judecător,Florentin Teișanu, în Decizii relevante trimestrul IV-2016

Jurisprudență

Simpla expunere a dispozițiilor legale pentru care o persoană este trimisă în judecată și invocare a principiului "in dubio pro reo", fără a analiza dacă prin prisma situației de fapt reținute sunt întrunite elementele constitutive ale respectivelor infracțiuni, nu răspunde exigențelor unei hotărâri judecătorești prin care o cauză penală să se soluționeze sub toate aspectele deduse judecății, deci implicit dreptului la un proces echitabil statuat de art. 6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.

Prin sentința penală nr. 86 din data de 22 martie 2016 pronunțată de Judecătoria Câmpina, în temeiul disp.art. 396 alin. 5 cpp rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I au fost achitați inculpații PG și F. Cooperativa de Credit VD, pentru comiterea infracțiunilor prev. de art. 215 alin. 1, alin. 2, alin. 3 cp 1969 cu aplic. art. 41 alin. 2 cp 1969; art. 410 din O.U.G. nr. 99/2006 și art. 411 din O.U.G. nr. 99/2006, iar inculpatul CC pentru infracțiunilor de complicitate la aceleași infracțiuni.

Pentru a dispune astfel instanța de fond a reținut că prin rechizitoriul nr. 3277/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, reținându-se că F Cooperativa de Credit VD este o persoană juridică română, de drept privat, fiind înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul P. având ca obiect principal de activitate activități de creditare pe bază de contract și alte tipuri de intermedieri financiare.

Încă de la data depunerii cererii de înregistrare la O.R.C. Prahova, inculpații PG și CC au avut calitatea de împuterniciți ai unității, deținând funcții cu atribuții de control.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
loading ...