Universul Juridic nr. 4/2020

Ce facem cu contractele de leasing pe fondul pandemiei de COVID-19?
de Gabriela Mititelu

01 aprilie 2020

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: Articole, Drept Civil și Procesual Civil, Premium, Ioana Ursu, gabriela.mititelu@insolventa.ro

Ne găsim în fața unei perioade excepționale de pe parcursul istoriei, iar aceasta determină autoritățile publice să recurgă la o serie de măsuri de limitare a activităților socio-economice, astfel încât se impune și reglementarea unor soluții de cenzurare a efectelor negative determinate de pandemia de Coronavirus.

Printre punctele de interes în depistarea unor soluții viabile se numără și soarta contractelor de leasing încheiate cu instituțiile financiar-nebancare, din a căror forță obligatorie continuă să curgă obligații ce se întrevăd necesar a fi respectate, în special de către Utilizatorii din acest tip de contracte.

Astfel, contractele de leasing sunt categorisite după cum urmează:

- Leasing financiar - a cărui epilog urmărește constituirea dreptului de proprietate în persoana utilizatorului care a achitat în integralitate bunul;

- Leasing operațional - reprezintă, în concret, o metodă de finanțare a utilizării unui bun pe o perioadă determinată, la finele căruia acesta este înapoiat locatorului-finanțator.

Indiferent pentru care dintre speciile de leasing susmenționate s-a optat la momentul încheierii contractului, opinăm că se impune ca utilizatorii afectați de către pandemia COVID-19 să aibă la îndemână, în funcție de specificul nevoilor fiecăruia, opțiunea de a suspenda plata ratelor aferente sau cea a denunțării contractului, subsidiară obținerii Certificatului de Situații de Urgență (C.S.U.) și Avizului de forță majoră (A.F.M.).

I. Se poate suspenda plata ratelor unui contract de leasing?

Pe când încetarea contractului este o alternativă asigurată de legea în vigoare actualmente, posibilitatea de suspendare a ratelor pentru contractele de leasing apare ca având o soartă cel puțin echivocă.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
loading ...