Legestart nr. 12/2014

TVA la livrarea de construcții noi
de Eugen Staicu

09 decembrie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: TVA

Livrarea de construcții sau părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri este scutită de plata TVA. În schimb, nu este scutită de taxă, pe cale de excepție, livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile.

Dispozițiile de mai sus sunt cuprinse în Codul fiscal, în această formă, începând cu data de 1 ianuarie 2010, prin efectul modificărilor aduse de O.U.G. nr. 109/2009.

În înțelesul materiei în discuție, cuprinsă în dispozițiile art. 141 alin. (2) litera f) din Codul fiscal, este teren construibil orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, iar livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării.

Prin alte modificări, aduse ulterior de O.U.G. nr. 125/2011, o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
loading ...