Universul Juridic nr. 6/2015

Pledoarie... pentru odihnă
de Țiclea Alexandru

25 iunie 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

1. Terminologie

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (2009, p. 735), termenul odihnă semnifică "întreruperea temporară a unei activități în scopul refacerii și al întăririi forțelor, (stare sau timp de) repaus; odihnă; a întrerupe o acțiune". Asemănător, este explicat și verbul a se odihni: "a întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface".

Odihnit este cel care "și-a refăcut și și-a întărit puterile (prin somn sau prin întreruperea temporară a activității)".

2. Munca și odihna

Există o legătură indisolubilă între om - muncă - odihnă. Munca, activitate inerentă ființei umane - sursă de existență, instrument de împlinire și afirmare a personalității - nu poate fi continuă, exercitată fără oprire, ci ea trebuie să alterneze cu pauze, cu perioade de odihnă. Conform unor cugetări persane:

- Fără muncă nu-i odihnă;

- Câtă vreme nu-i topor, lemnele se odihnesc.

Cărturarul nostru Iordache Golescu (1768-1814), cel care a sprijinit dezvoltarea învățământului în limba română, are câteva idei interesante pe tema în discuție:

- După muncă, odihna plăcere dulce ne aduce;

- Cu odihna de o noapte se uită munca trecută și se gătește de munca viitoare;

- Odihna fără nicio osteneală nu e viață.

Un alt mare cărturar, Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei (1710-1711), ne avertizează: Odihna lungă nu e bună; ea hrănește cusururile.

Și totuși, există ceva care nu trebuie să aibă niciodată odihnă; acel ceva este ... cinstea!

Dacă este să-l credem pe celebrul folclorist, muzician și literat Anton Pann (1796-1854), nici omul nu are vreodată odihnă:

"Interesuri căutând,

Trăim tot în neodihnă,

Și ne hrănim griji păscând,

N-avem un minut de odihnă".

Dar..., "stăruința tinereții e odihna bătrâneții" (proverb persan).

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
loading ...