Art 96 Răspunderea contravențională | Ordonanță de urgență 195/2002

Acesta este un fragment din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Răspunderea contravențională -
Art. 96.
- Puneri în aplicare (1), Respingeri de neconstituționalitate (6), Referințe în jurisprudență (9)

(1) Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului. Respingeri hotărâri prealabile (2), Respingeri de neconstituționalitate (20), Admis recurs în interesul legii (1), Jurisprudență relevantă (6), Referințe în jurisprudență (17), Reviste (4), Comentarii expert (1)

(2) Sancțiunile contravenționale complementare sunt următoarele: Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituționalitate (10), Referințe în jurisprudență (4)

a) aplicarea punctelor de penalizare; Respingeri de neconstituționalitate (3)

b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat; Respingeri de neconstituționalitate (11), Referințe în jurisprudență (6)

c) confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop; Respingeri de neconstituționalitate (1)

d) imobilizarea vehiculului; Respingeri de neconstituționalitate (2)

e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (2) și (4); Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (1)

f) ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Respingeri de neconstituționalitate (1), Referințe în jurisprudență (2)

(3) Pentru încălcarea unor norme la regimul circulației, pe lângă sancțiunea principală sau, după caz, una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la alin. (2) lit. c), d) și f), în cazurile prevăzute la art. 108 alin. (1) se aplică și un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare. Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituționalitate (11), Jurisprudență relevantă (1), Referințe în jurisprudență (3)

(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București ori de înlocuitorul acestuia, pe raza căreia a fost săvârșită una dintre faptele prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) și art. 102 alin. (3), sau de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române ori de adjunctul acestuia pentru faptele constatate de polițiștii rutieri din subordine. În cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia își are domiciliul sau, după caz, reședința titularul permisului de conducere. Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (13), Referințe în jurisprudență (1), Reviste (2)

(5) Confiscarea se dispune de către poliția rutieră prin procesul-verbal de constatare a contravenției, odată cu aplicarea sancțiunii amenzii. Respingeri de neconstituționalitate (9)

(6) Sunt supuse confiscării: Reviste (1)

a) mijloacele speciale de avertizare luminoase și sonore deținute, montate și folosite pe alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2) și (3); Respingeri de neconstituționalitate (9), Referințe în jurisprudență (1)

b) dispozitivele care perturbă funcționarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului; Respingeri de neconstituționalitate (9)

c) plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare care nu corespund standardelor în vigoare și care sunt montate pe vehicule; Respingeri de neconstituționalitate (9), Referințe în jurisprudență (1)

d) vehiculele cu tracțiune animală, când circulă pe drumurile publice pe care le este interzis accesul ori pe alte trasee decât cele stabilite de autoritățile publice locale. Respingeri de neconstituționalitate (5), Jurisprudență relevantă (1)

(7) Imobilizarea unui vehicul constă în scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, și punerea lui în imposibilitate de mișcare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare. Respingeri de neconstituționalitate (9), Referințe în jurisprudență (1)

(8) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către polițistul rutier, ca urmare a săvârșirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre faptele prevăzute la art. 117 alin. (1). Respingeri de neconstituționalitate (9), Referințe în jurisprudență (1)

Acesta este un fragment din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Comentarii expert:

ÎCCJ: Când intervine nulitatea parțială a unui proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției? - Mădălina Moceanu
Prin Decizia nr.8/19.03.2018 în dosarul nr.2798/1/2017– Completul competent să judece recursul în interesul legii, în materie civilă a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Ploiești și, în consecință, a stabilit că:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat și a temeiului juridic este sancționată cu nulitatea relativă parțială a procesului-verbal, condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reținerea permisului de conducere.
[ Mai mult... ]

Pot fi de interes:

Ordonanță de urgență 195/2002:
Art 86 Infracțiuni și pedepse
Art 87 Infracțiuni și pedepse
Art 88 Infracțiuni și pedepse
Art 89 Infracțiuni și pedepse
Art 90 Infracțiuni și pedepse
Art 91 Infracțiuni și pedepse
Art 92 Infracțiuni și pedepse
Art 93 Infracțiuni și pedepse
Art 94 Infracțiuni și pedepse
Art 95 Răspunderea contravențională
Art 96 Răspunderea contravențională
Art 97 Răspunderea contravențională
Art 98 Răspunderea contravențională
Art 99 Răspunderea contravențională
Art 100 Răspunderea contravențională
Art 101 Răspunderea contravențională
Art 102 Răspunderea contravențională
Art 103 Răspunderea contravențională
Art 104 Răspunderea contravențională
Art 105 Răspunderea contravențională
Art 106 Răspunderea contravențională
Reviste:
ÎCCJ: Când intervine nulitatea parțială a unui proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției?
ÎCCJ: Ce trebuie să conțină procesul-verbal de reținere a permisului, pentru a fi valabil?
Cum va arăta noul proces-verbal de constatare a amenzilor de circulație?
Revista Curierul Judiciar nr. 7/2018
PROIECT: Puncte bonus pentru șoferii care nu acumulează puncte de penalizare și sancțiuni într-un an
Proiectul cu 2 puncte bonus șoferilor fără amenzi, în procedură finală la Camera Deputaților
Plângerea contravențională. Cale de atac împotriva procesului-verbal de contravenție rutieră
Admis recurs în interesul legii:
Decizia nr. 8/2018 privind examinarea sesizării formulate de Colegiul de conducere al Curții de Apel Ploiești referitor la unele probleme de drept
;
se încarcă...