Revista de Drept social nr. 4/2014

Procedura revizuirii pensiilor. Condiții. Obligativitatea formulării unei cereri de revizuire adresate casei de pensii înainte de sesizarea instanței. Compatibilitatea procedurii cu Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, Editura Rosetti
de Răzvan Anghel

11 februarie 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Instanța

Curtea de Apel Constanța, secția I civilă, decizia civilă nr. 112/AS din 30 septembrie 2014, rezumat: judecător Răzvan Anghel

Jurisprudență

Revizuirea pensiei poate fi solicitată și în situația în care decizia de pensie nu a fost contestată, devenind astfel definitivă; în acest scop, însă, este necesar să se adreseze mai întâi o cerere casei de pensii; asiguratul nu se poate adresa direct instanței pentru a obține revizuirea pensiei fără a formula în prealabil o astfel de cerere; numai în situația în care cererea nu este soluționată în termen legal asiguratul se poate adresa instanței pentru a soluționa cererea de revizuire a pensiei.

Asupra apelului civil de față:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, Secția I civilă sub nr.[…], reclamantul […] a solicitat în contradictoriu cu pârâta Casa Județeană de Pensii Constanța obligarea acesteia să emită o decizie de recalculare a pensiei pentru limită de vârstă, conform dispozițiilor O.U.G. nr. 4/2005, în care la stabilirea punctajului mediu anual să fie utilizat un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, precum și obligarea pârâtei la plata diferențelor ce vor rezulta in urma acestei recalculări, pe ultimii 3 ani înaintea introducerii acțiunii, indexate cu indicele de inflație la data plății.

În motivarea cererii sale, reclamantul a arătat că este pensionat pentru limită de vârstă în baza Legii nr. 3/1977. […]

Reclamantul a susținut că la determinarea punctajului anual trebuie luat în considerare un stagiu de 20 de ani persoanelor care și-au desfășurat activitatea în grupa I de muncă, cu caracter obligatoriu pentru instanțele judecătorești.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...