Pandectele Săptămânale nr. 25/2012

Spălarea banilor, Editura Rosetti
de Petruț Ciobanu

18 august 2012

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Comentariu

Spălarea banilor

Avocat dr. Petruț Ciobanu

CUPRINS:

I. Caracterizare generală

II. Surse de proveniență ale veniturilor dobândite illicit

III. Etapele procesului

IV. Tehnici de spălare a banilor utilizate în România

V. Aspecte de drept penal material

VI. Incriminarea infracțiunii de spălare a banilor în Italia, Anglia, Franța, Germania, Elveția, S.U.A.

I. Caracterizare generală

Spălarea banilor proveniți din activități criminale reprezintă o veritabilă industrie financiară internațională, constituind în același timp și o adevărată dilemă profesională pentru bănci, avocați și experți din lumea afacerilor.

Banii sunt spălați pentru a ascunde „activitatea” criminală asociată cu ei, adevărata sursă a fondurilor, în scopul de a fi folosiți de către grupurile criminale pentru diverse investiții, achiziții etc.

Această infracțiune se caracterizează printr-o colaborare extrem de largă determinată de săvârșirea ei pe teritoriul mai multor state și numărul mare de persoane implicate în săvârșirea infracțiunii.

În concepția F.B.I., spălarea banilor reprezintă manipularea banilor astfel încât să se deghizeze sursa și originea lor adevărată.[1]

„Spălarea banilor” este o expresie de origine americană utilizată inițial de structurile crimei organizate pentru a desemna reinvestirea în afaceri licite a banilor obținuți din afaceri ilicite utilizând în acest scop circuite financiare interne și internaționale complicate.[2]

Potrivit art.7 din „Corpus Juris”[3] se definește drept infracțiune penală, spălarea produselor sau a profitului infracțiunilor:

– transformarea sau transferul bunurilor ce provin dintr-una din activitățile criminale, vizate în aliniatul precedent sau dintr-o participare la asemenea activitate, în scopul ascunderii sau mascării originii ilicite a bunurilor, sau pentru a ajuta orice persoană implicată în această activitate să scape de consecințele juridice ale actelor sale;

– ascunderea sau mascarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, mișcării sau a proprietății reale ale bunurilor sau drepturile ce le privesc, provenind dintr-una din activitățile criminale, vizate în aliniatul precedent sau din participarea la asemenea activitate.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...