Pandectele Săptămânale nr. 20/2012

Mica Reformă în Mediere, Editura Rosetti
de Ioan Luca Vlad

09 iulie 2012

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Comentariu

Mica Reformă în Mediere

Ioan-Luca Vlad[1]

Mediator, UCMR și avocat, Baroul București

Consilier Privat Onorific al Familiei Regale

a României, Cancelarul Decorațiilor Regale

Preliminarii

Marți, 19 iunie a.c., în calitate de cameră decizională, Camera Deputaților a adoptat, cu 148 de voturi Pentru, 5 voturi Contra și 10 abțineri, proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii Nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Beneficiind de o susținere transpartinică largă, proiectul a fost inițiat de 41 de deputați și senatori, din toate partidele parlamentare.[2]

În dezbaterile politice din aceeași zi, privitoare la proiectul de lege, s-au prezentat opinii diverse, cu privire la oportunitatea modificării legii, prin raportare la funcționarea justiției. Astfel, domnul deputat Andronache din partea Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități a prezentat Raportul Comisiei asupra proiectului de lege. El a arătat că Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta fiind avizat pozitiv de Consiliul Legislativ. Obiectul de reglementare al proiectului de lege a fost prezentat ca fiind modificarea Legii privind organizarea medierii, în sensul introducerii obligativității ședinței de informare asupra medierii, precum și modificarea modului de alegere și de luare a deciziilor în cadrul Consiliului de Mediere. În urma dezbaterilor din comisie, s-a propus Camerei Deputaților, cu majoritate, adoptarea proiectului de lege, de natură ordinară, cu amendamente admise și, respectiv, respinse.

Împotriva proiectului s-a exprimat dl deputat András-Levente Máté, care a arătat că, deși se află printre semnatarii proiectului inițial, forma înaintă de comisie nu reprezintă voința inițiatorului legii. Acesta s-a exprimat împotriva restituirii taxei de timbru după mediere, susținând că această situație discriminează față de o potențială înțelegere la care părțile ajung independent de mediator, situație în care nu li se restituie taxa de timbru. De asemenea, fiind în dezacord cu amenda propusă pentru refuzul participării la ședința privind informarea despre mediere, dl deputat a solicitat retrimiterea proiectului la comisie.

Doamna Deputat Alina-Ștefania Gorghiu a salutat caracterul transpartinic al adoptării proiectului de lege, considerând că este cel mai bun proiect privind o profesie liberală și o metodă alternativă de soluționare a litigiilor. Doamna deputat a arătat că facilitatea privind restituirea taxei de timbru nu este nouă, ci este prezentă în lege din forma ei inițială, din 2006. Mulțumind inițiatorilor proiectului și cerând adoptarea acestuia, ea a arătat că proiectul se bucură de susținerea Consiliului Superior al Magistraturii și a Ministerului Justiției, și că poate contribui la reducerea numărului de patru milioane de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești din România.

Din partea minorităților naționale, domnul deputat Mircea Grosaru a solicitat retrimiterea proiectului la comisia juridică, deoarece ar exista suspiciuni de neconstituționalitate, pentru că nu s-ar putea impune părților în proces transmiterea (procesului – n.m.) către o anumită societate de mediere, respectiv pentru că acordul soților cu privire la copil „are caracterul” de hotărâre de expedient.

Apoi domnul deputat Grosaru a anunțat că grupul parlamentar al PD-L susține proiectul, ca parte a susținerii mai largi asupra medierii. Mai departe, domnul deputat Horia Cristian s-a referit la inexistența proceselor de malpraxis în cele 17 profesii liberale din România. El a arătat că medierea reprezintă o oportunitate bună de a soluționa cazurile de malpraxis, deoarece profesioniștii (în special cei din domeniul medical) vor fi mai deschiși în a veni în fața mediatorului, în condiții de confidențialitate. Doamna deputat Sonia Maria Drăghici, în calitate de medic, a accentuat subiectivitatea situației cazurilor de malpraxis din România.

După alte câteva schimburi de opinii, s-a procedat la votul privind propunerea de retrimitere la comisie (respins) și, mai târziu, la votul final (admis).

Proiectul de lege

În cuprinsul său, legea are cinci puncte marcate cu cifre romane, primul indicând modificările la Legea Nr. 192/2006, și având 22 de subpuncte. Le vom analiza pe rând, pentru a vedea care sunt principalele modificări aduse de această lege.

Art. I. – Legea Nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Textul se referă la următoarele modificări ulterioare: Legea Nr. 370/2009, Ordonanța Guvernului Nr. 13/2010 și Legea Nr. 202/2010.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...