Pandectele Săptămânale nr. 7/2012

Erori în evaluarea probelor și încadrarea juridică, în cazul unei infracțiuni de ultraj contra bunelor moravuri, Editura Rosetti
de Tiberiu Medeanu

06 martie 2012

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Comentariu

Erori în evaluarea probelor și încadrarea juridică, în cazul unei infracțiuni de ultraj contra bunelor moravuri

Prof. dr. Tiberiu Medeanu

Facultatea de drept, Universitatea de Vest Timișoara

În anul 2008 un cetățean a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru infracțiunile de ultraj contra bunelor moravuri și nerespectarea regimului armelor, sub pretextul că ar fi intrat în sala de judecată cu un pistol cu muniție neletală.

Prima instanță l-a condamnat, deși a făcut referire la înregistrarea video oficială, din care rezultă inexistența ambelor infracțiuni. În sentință există erori cu privire la starea de fapt și încadrarea juridică.

După aproape patru ani de la comiterea unui incident banal, sancționat inițial ca o contravenție, aspectele nu sunt încă tranșate de justiție

Inculpatul M. N. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 279 al. 31 Cod penal, privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor și art. 321 al 1 și 2 Cod penal, privind ultrajul contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, cu aplicarea art.33 lit. b Cod penal. În fapt, s-a reținut că, în data de 6 mai 2008 inculpatul, aflându-se pe holul Tribunalului Timiș, a scos un pistol cu gloanțe de cauciuc cu care l-a amenințat pe numitul S. I., după care a pătruns în sala de judecată cu pistolul în mână. S-a menționat că pătrunderea inculpatului în incinta sălii de judecată cu pistolul în mână au determinat completul să suspende dezbaterile și să părăsească sala de judecată[1] .

La data comiterii faptei se considerase că incidentul respectiv are numai caracter contravențional[2], aplicându-se de jandarmi amendă în cuantum de 2.000 lei, în baza art. 62 alin 2 lit. a și art. 132 pct.29 din Legea nr. 295/2004[3]. După aproape o lună, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș a înaintat actele de constatare a contravenției la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, pentru a se efectua cercetări pentru infracțiunile de amenințare și ultraj, prevăzute de art. 193 și art. 321 Cod penal[4]. Urmărirea penală a fost începută după mai mult de o lună, inițial numai pentru infracțiunile de amenințare și ultraj, prevăzute de art. 193 și art. 321 Cod penal[5].

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...