Faptă care nu prezintă pericolul social al unei infracțiuni | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 1968. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

INFRACȚIUNEA - DISPOZIȚII GENERALE -
Faptă care nu prezintă pericolul social al unei infracțiuni Referințe în jurisprudență (1)

Art. 181. - Admis recurs în interesul legii (1), Jurisprudență relevantă (30), Referințe în jurisprudență (484), Reviste (13), Doctrină (3)

Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală, dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege și prin conținutul ei concret, fiind lipsită în mod vădit de importanță, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni. Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență relevantă (2), Referințe în jurisprudență (24)

La stabilirea în concret a gradului de pericol social se ține seama de modul și mijloacele de săvârșire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum și de persoana și conduita făptuitorului. Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (2), Jurisprudență relevantă (5), Referințe în jurisprudență (101)

În cazul faptelor prevăzute în prezentul articol, procurorul sau instanța aplică una din sancțiunile cu caracter administrativ prevăzute în art. 91. Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (3), Jurisprudență relevantă (6), Referințe în jurisprudență (43), Reviste (1)

Acesta este un fragment din Codul Penal din 1968. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Doctrină:

Foundations of European Criminal Law, ediția 1
    The degree of social threat may also be assessed in relation to the existing jurisdictions; thus, Art. 181, which defines the deeds that do not amount to the same degree of social threat as crimes do, was introduced through Law no. 6/1973 in the Criminal Code (the Criminal Code which has been enforced since 1969). [ Mai mult... ] 

Foundations of European Criminal Law, ediția 1
    The incrimination principle applied for acts which constitute social threat (the principle of subsidiarity). This principle is provided by Art. 181 of the Criminal Code of 1969, according to which an act is not a crime unless it constitutes social threat, as any other crime does. In the entire legal system, criminal law provides the most severe sanctions which can be applied; however, they must be proportional to the seriousness of the committed crime because, otherwise, social order could be disturbed due to excessively repressive measures127. 
    127 G.Antoniu,E.Dobrescu,T.Dianu,Gh.Stroie,T.Avrigeanu,op.cit.,p.33.
[ Mai mult... ]
 

Legea privind registrul comerțului. Comentariu pe articole, ediția 1
    O primă observație constă în aceea că nu este impusă menționarea hotărârilor judecătorești prin care se aplică sancțiuni administrative, în temeiul art. 181 C. pen.., pentru aceste fapte. De asemenea, dacă un comerciant asăvârșit fapte care se înscriu în cazierul fiscal, dar acestea au fost constatate într-o procedură administrativă, nu se impune menționarea în registrul comerțului. Nimic nu împiedică orice persoană interesată să ceară radierea comerciantului din registrul comerțului pentru că, ulterior înmatriculării (sau chiar anterior acesteia), asăvârșit ofaptă de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal și care îl fac incompatibil să exercite activitatea comercială. [ Mai mult... ] 

Pot fi de interes:

Codul Penal:
Scopul legii penale
Legalitatea incriminării
Trăsăturile esențiale ale infracțiunii
Pericolul social al faptei
Faptă care nu prezintă pericolul social al unei infracțiuni
Vinovăția
Conținutul tentativei
Pedepsirea tentativei
Desistarea și împiedicarea rezultatului
Participanții
Autorul
Instigatorul
Complicele
Pedeapsa în caz de participație
Circumstanțele personale și reale
Reviste:
Legea penală mai favorabilă în cazul renunțării la aplicarea pedepsei
CCR a motivat decizia sa referitoare la neconstituționalitatea prevederilor legale prin care procurorul putea renunța în anumite cazuri la urmărirea penală
Individualizarea aplicării și executării pedepselor. Aspecte pro și contra
Conflictul de interese. Infracțiune de rezultat sau infracțiune de pericol? Aspecte de neconstituționalitate
Condițiile dispunerii renunțării la aplicarea pedepsei (II)
Răspunderea penală privind fondul forestier din perspectiva noilor coduri
Cum a devenit abuzul în serviciu cea mai frecventă infracțiune de corupție
Renunțarea la urmărirea penală. O instituție inutilă?
Aplicarea legii penale mai favorabile în cazul infracțiunii complexe și în cazul faptelor cu un pericol social redus
6. Considerații cu privire la cadrul general actual al ilicitului contravențional
Doctrină:
Foundations of European Criminal Law, ediția 1
Foundations of European Criminal Law, ediția 1
Legea privind registrul comerțului. Comentariu pe articole, ediția 1
Admis recurs în interesul legii:
Decizia nr. 35/2006 privind examinarea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la aplicarea sancțiunilor cu caracter administrativ faptelor concurente în cazul când sunt incidente dispozițiile art. 18^1 din Codul penal
;
se încarcă...