Art 76 Efectele circumstanțelor atenuante | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 1968. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Circumstanțele atenuante și agravante - Efectele circumstanțelor atenuante -
Art. 76.
- Referințe (1), Jurisprudență relevantă (5), Referințe în jurisprudență (1594), Reviste (5)

În cazul în care există circumstanțe atenuante, pedeapsa principală se reduce sau se schimbă după cum urmează: Modificări (1), Referințe în jurisprudență (40), Reviste (1)

a) când minimul special al pedepsei închisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani; Jurisprudență relevantă (1), Referințe în jurisprudență (454)

b) când minimul special al pedepsei închisorii este de 5 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de un an; Jurisprudență relevantă (5), Referințe în jurisprudență (511)

c) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni; Jurisprudență relevantă (3), Referințe în jurisprudență (701), Reviste (1)

d) când minimul special al pedepsei închisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboară sub acest minim, până la minimul general; Jurisprudență relevantă (6), Referințe în jurisprudență (817), Reviste (9)

e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboară sub acest minim, până la minimul general, sau se aplică o amendă care nu poate fi mai mică de 300.000 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplică o amendă care nu poate fi mai mică de 200.000 lei; Modificări (2), Jurisprudență relevantă (9), Referințe în jurisprudență (426), Reviste (1)

f) când pedeapsa prevăzută de lege este amenda, aceasta se coboară sub minimul ei special, putând fi redusă până la 150.000 lei în cazul când minimul special este de 350.000 lei sau mai mare, ori până la minimul general când minimul special este sub 350.000 lei. Modificări (2), Referințe în jurisprudență (19)

În cazul infracțiunilor contra siguranței statului, al infracțiunilor contra păcii și omenirii, al infracțiunii de omor, al infracțiunilor săvârșite cu intenție care au avut ca urmare moartea unei persoane, sau al infracțiunilor prin care s-au produs consecințe deosebit de grave, dacă se constată că există circumstanțe atenuante, pedeapsa închisorii poate fi redusă cel mult până la o treime din minimul special. Admis recurs în interesul legii (1), Jurisprudență relevantă (11), Referințe în jurisprudență (247), Reviste (1)

Când există circumstanțe atenuante, pedeapsa complimentară privativă de drepturi, prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită, poate fi înlăturată. Modificări (1), Jurisprudență relevantă (1), Referințe în jurisprudență (81), Reviste (1)

Acesta este un fragment din Codul Penal din 1968. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Codul Penal:
Art 66 Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi
Art 67 Degradarea militară
Art 68 Pedepsele complimentare
Art 69 Pedepsele complimentare
Art 70 Pedepsele complimentare
Art 71 Conținutul și executarea pedepsei accesorii
Art 72 Criteriile generale de individualizare
Art 73 Circumstanțe atenuante
Art 74 Împrejurări care pot constitui circumstanțe atenuante
Art 75 Circumstanțe agravante
Art 76 Efectele circumstanțelor atenuante
Art 77 Circumstanțe atenuante în cazul pedepsei detențiunii pe viață
Art 78 Efectele circumstanțelor agravante
Art 79 Indicarea circumstanțelor
Art 80 Concursul între cauzele de agravare și de atenuare
Art 81 Condițiile de aplicare a suspendării condiționate
Art 82 Termenul de încercare
Art 83 Revocarea în cazul săvârșirii unei infracțiuni
Art 84 Revocarea în cazul neexecutării obligațiilor civile
Art 85 Anularea suspendării pentru infracțiuni săvârșite anterior
Art 86 Reabilitarea în cazul suspendării condiționate a executării pedepsei
Reviste:
Individualizarea sancțiunilor de drept penal în cazul reținerii unor circumstanțe atenuante. Legea penală mai favorabilă. Unele opinii critice
Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
Fals intelectual. Complicitate la luare de mită. Elemente constitutive
Teroarea psihică/psihologică la locul de muncă
Considerații privind infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare
Considerații privind aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
Încălcarea principiului nemijlocirii și contradictorialității. Hotărârile CEDO în cauzele Beraru c. României și Cutean c. României/Violation of the immediacy and adversarial principle. ECHR Decisions in the cases Beraru vs. Romania and Cutean vs. Romania
Evaluarea expertizelor tehnice în accidentele de circulație
Instituția prevăzută în art. 10 din Legea nr. 241/2005, pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale
Aplicarea legii penale mai favorabile în cazul infracțiunii complexe și în cazul faptelor cu un pericol social redus
Admis recurs în interesul legii:
Decizia nr. 20/2008 privind examinarea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitor la temeiul reducerii pedepsei, pentru infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, în cazul constatării de circumstanțe atenuante
;
se încarcă...