Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului

Reglementarea tehnică "Normativ privind proiectarea, execuția, monitorizarea și recepția pereților îngropați, indicativ NP 113-04" din 23.02.2005

Modificări (1), Referințe (1)

În vigoare de la 29 iunie 2005

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

1. GENERALITĂȚI

1.1. DOMENIU DE APLICARE

Prezentul normativ se aplică la proiectarea, execuția, monitorizarea și recepția pereților îngropați utilizați pentru sprijinirea excavațiilor de adâncime sau pentru formarea de ecrane etanșe.

Nu formează obiectul prezentului normativ pereții îngropați cu rol de fundații de adâncime.

1.2. TERMINOLOGIE

În cuprinsul prezentului normativ se utilizează următorii termeni, cu definițiile aferente:

(1) perete mulat - perete realizat din beton sau beton armat într-o tranșee excavată în teren. Betonul este introdus în tranșee cu ajutorul unui tub de betonare. Betonarea poate avea loc în prezența fluidului de foraj, care are rolul de a susține pereții tranșeei (în care situație betonul înlocuiește fluidul din tranșee) sau uneori are loc în uscat.

(2) perete din elemente prefabricate - perete realizat din elemente prefabricate din beton armat care sunt lansate în tranșeea umplută cu un fluid de foraj autoîntăritor.

(3) perete din noroi autoîntăritor - perete cu rol de ecran impermeabil. Uneori, sunt inserate elemente de etanșare de tipul geomembranelor sau palplanșelor metalice pentru realizarea unei structuri îngropate impermeabile.

(4) perete omogen - perete la care atât materialul cât și funcția pe care o îndeplinește peretele (de susținere, de portantă sau de etanșare) sunt identice în lungul aceleiași verticale.

(5) perete compus - perete la care funcțiile de rezistență, portanță și de etanșare se separă pe verticală.

(6) perete în consolă (autoportant) - perete la care stabilitatea pe parcursul lucrărilor de excavare este asigurată prin încastrarea acestuia în teren.

(7) perete rezemat - perete la care rezemarea, pe măsura realizării excavației reprezintă o alternativă care permite reducerea adâncimii de încastrare a peretelui și a rigidității secționale a acestuia, precum și controlul deplasărilor orizontale ale peretelui, comparativ cu soluția peretelui în consolă.

(8) perete din beton plastic - perete realizat prin tunarea de beton plastic, cu ajutorul tuburilor de betonare, într-o tranșee umplută cu fluid de foraj. Uneori betonarea poate avea loc și în uscat.

(9) panou - secțiune din peretele mulat care se betonează într-o singură repriză. Un panou de perete mulat poate fi liniar, poate avea forma T, L sau altă formă.

(10) grinzi de ghidaj - pereți de dimensiuni reduse care au în principal rolul de a ghida echipamentul de săpare și de a preveni prăbușirea pereților în apropierea zonei în care nivelul fluidului de foraj oscilează.

(11) tub de betonare - tub utilizat în cazul betonării sub nivelul fluidului de foraj; are rolul de a elimina posibilitatea contaminării și segregării betonului.

(12) fluid de foraj - fluid utilizat pentru susținerea pereților excavațiilor adânci și care de obicei este reprezentat dintr-o suspensie de bentonită, o suspensie polimerică sau un noroi autoîntăritor.

(13) noroi autoîntăritor - noroi cu proprietatea de a se întări în timp, reprezentând o suspensie care conține ciment și aditivi cum ar fi argilă (bentonită), zgură de furnal granulată, cenușă pulverizată de termocentrală.

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...