Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului

Reglementarea tehnică "Cod de proiectare. Bazele proiectării și acțiuni asupra construcțiilor. Acțiunea vântului", indicativ NP-082-04 din 15.02.2005

Modificări (3), Referințe (1)

În vigoare de la 25 mai 2005 până la 14 noiembrie 2012

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

1. Scop

Codul cuprinde principiile, elementele și datele de bază necesare pentru proiectarea la vânt a construcțiilor în România, în acord cu dezvoltările din codurile avansate: codul european de vânt (Eurocodul 1, Partea 2-4), documentul ISO referitor la acțiunea vântului și codul american ASCE 7, 2000.

Sunt indicate metodele și procedurile practice de evaluare a forțelor din vânt pe construcții și structuri uzuale, adoptându-se pentru reprezentarea acțiunii vântului modelul din Eurocode 1.

Sunt detaliați factorii de rugozitate, de rafală, de expunere, de răspuns dinamic la vânt precum și coeficienții aerodinamici pentru construcții cu forme uzuale după formatul și datele de bază din Eurocodul 1, cu luarea în considerare a informației meteorologice INMH existente la INCERC.

Prima versiune a prezentului cod a fost elaborată de către UTCB și IPCT între anii 1995-1996, forma actuală fiind finalizată la UTCB în anii 2001-2002.

Codul constituie un pas înainte în procesul de armonizare a legislației tehnice românești cu cea din Comunitatea Europeană, îmbunătățind nivelul de înțelegere și de reprezentare a efectelor statice și dinamice ale acțiunii vântului pe construcții și structuri în România.

Codul se referă la structuri și construcții curente (cu înălțimi și deschideri sub 200 m) și la elementele lor componente.

Proiectarea structurilor și a construcțiilor speciale ca tip și complexitate și a podurilor suspendate/hobanate nu este decât în parte acoperită de prevederile prezentului cod.

Pentru proiectarea la vânt a structurilor cu un grad ridicat de risc în caz de accident este necesară luarea unor măsuri de siguranță suplimentare celor din prezentul cod.

2. Reprezentarea acțiunii vântului

2.1. În cele ce urmează se stabilesc elementele de bază și metodele ce pot fi utilizate pentru evaluarea acțiunii și efectelor vântului asupra construcțiilor și structurilor curente.

2.2. Efectele vântului asupra construcțiilor și structurilor depind de proprietățile vântului (viteza medie, caracteristicile turbulenței, etc.), de forma, dimensiunile și orientarea construcției (structurii) față de direcția vântului, de proprietățile dinamice ale structurii, de amplasamentul structurii în mediul natural și construit învecinat, etc.

2.3. Atât viteza vântului cât și răspunsul structurii la vânt sunt modelate ca mărimi aleatoare.

2.4. Acțiunea vântului este evaluată fie de presiunea vântului fie de forțele produse de vânt pe construcții și structuri.

Presiunile sau forțele din vânt acționează normal pe suprafața expusă, în anumite cazuri trebuiesc considerate suplimentar și forțele de frecare orizontale, tangențiale.

2.5. Răspunsul structurilor și construcțiilor la vânt poate fi clasificat în următoarele tipuri:

- răspuns static sau cvasistatic

- răspuns stochastic rezonant datorită turbulenței și curgerii aerului în spatele structurii

- răspuns rezonant provocat de vârtejuri

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...