Consiliul de Stat

Decretul nr. 245/1977 privind pensiile I.O.V.R.*)

Modificări (1), Referințe (4)

Text publicat în Buletinul Oficial nr. 77 din 29 iulie 1977.

În vigoare de la 29 iulie 1977 până la 31 martie 1999, fiind abrogat și înlocuit prin Lege 49/1999.

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
sau autentifică-te
  •  

*) Acest decret a devenit Legea nr. 51/1977.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

Art. 1. -

Pensiile I.O.V.R. ce se acorda invalizilor si accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti in razboi, precum si urmasilor fostilor pensionari invalizi si accidentati de razboi, se stabilesc potrivit prevederilor prezentului decret.

Art. 2. -

(1) Pensia invalizilor si accidentatilor de razboi proveniti dintre persoanele incadrate in munca se stabileste in conformitate cu prevederile din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, referitoare la invaliditatea din cauza de accident de munca, corespunzatoare grupei a III-a de munca.

(2) Invalizilor si accidentatilor de razboi care nu erau incadrati in munca inainte de a deveni invalizi li se acorda pensii in cuantumuri fixe, diferentiate dupa grade de invaliditate si mediul urban sau rural in care domiciliaza, astfel:

Gradele de invaliditate Mediul
Urban Rural
Mari mutilati 800 lei 800 lei
Gradul I 615 lei 554 lei
Gradul II 554 lei 462 lei
Gradul III 369 lei 277 lei

(2) Schimbarea definitiva a domiciliului, din mediul urban in mediul rural si invers, atrage modificarea corespunzatoare a cuantumului pensiei.

Art. 3. -

Invalizii si accidentatii de razboi mari mutilati si cei incadrati in gradul I de invaliditate primesc, pe linga pensia I.O.V.R., si o suma fixa pentru ingrijire, de 300 lei lunar, daca nu beneficiaza de acest drept de la alt sector de pensii.

Art. 4. -

(1) Pensionarii invalizi si accidentati de razboi de orice grad, precum si vaduvele de razboi pensionare, au dreptul sa primeasca, pe timpul cit sint incadrati in munca, pe linga retributia ce li se cuvine si pensia I.O.V.R. in intregime.

(2) Invalizii si accidentatii de razboi incadrati in gradul I sau II de invaliditate, pentru infirmitati din razboi, isi pastreaza, la incetarea activitatii, dreptul la pensia I.O.V.R. si daca, potrivit legii, li se cuvine si o alta pensie pentru munca depusa dupa ce au devenit invalizi.

Art. 5. -

(1) Copiii si sotiile celor morti sau disparuti in razboi, precum si ai celor care au decedat ulterior ca pensionari I.O.V.R., au dreptul la pensie de urmas, in conditiile in care se acorda, potrivit legii, pensiile de urmas, in cadrul asigurarilor sociale de stat.

(2) In cazul in care, la data decesului, sustinatorul primea pensie I.O.V.R. si pensie de asigurari sociale, pensia de urmas se stabileste din pensia cea mai avantajoasa.

Art. 6. -

Pensia accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat nu poate fi cumulata cu retributia sau cu o alta pensie si nici nu poate constitui baza pentru acordarea pensiei de urmas.

Art. 7. -

Pensionarii I.O.V.R. au dreptul, in mod gratuit, la asistenta medicala in spitale si ambulatoriu, intretinere si medicamente pe timpul internarii, in conditiile legii. De asemenea, beneficiaza, potrivit legii, de trimitere la tratament in statiunile balneoclimaterice.

Art. 8. -

Pensiile I.O.V.R. si celelalte drepturi aferente stabilite pina la data prezentului decret se mentin in continuare, atit timp cit sint indeplinite conditiile pe baza carora au fost acordate.

Art. 9. -

Dispozitiile din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, referitoare la stabilirea, plata si suspendarea pensiilor, contestarea deciziilor, precum si cele referitoare la expertiza si revizuirea medicala, se aplica, in mod corespunzator, si pensionarilor I.O.V.R.

Orice alte dispozitii contrare prezentului decret se abroga.

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...