Parlamentul României

Legea nr. 68/1994 privind înființarea medaliei Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945

Modificări (...), Referințe (3), Referințe în jurisprudență

Text republicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 14 din 17 ianuarie 2000.

În vigoare de la 10 august 1994

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
sau autentifică-te
  •  

Art. 1. -

Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945" se instituie pentru a comemora serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al doilea război mondial.

Art. 2. - Jurisprudență

(1) Medalia se conferă tuturor militarilor, asimilaților de orice grad și personalului civil încadrat în unitățile militare care au participat la campaniile armatei române din perioada 1941-1945 și au calitatea de veteran de război al armatei române, conform Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.

(2) De prevederile alin. (1) beneficiază și cetățenii altor state, care au participat la al doilea război mondial în armata română și s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 și 2 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.

Art. 3. -

Medalia se conferă și funcționarilor civili sau persoanelor care, neaparținând armatei, au executat un serviciu efectiv și permanent pe lângă aceasta și au, de asemenea, calitatea de veteran de război.

Art. 4. -

Medalia se conferă de Președintele României.

Art. 5. -

Dreptul de a purta medalia este personal și netransmisibil.

Art. 6. - Jurisprudență

Constatarea dreptului de a dobândi medalia se va face de Asociația Națională a Veteranilor de Război, care înaintează propunerile de conferire a decorațiilor.

Art. 7. -

Brevetele se eliberează de Ministerul Apărării Naționale.

Art. 8. -

Medalia poate fi retrasă în următoarele situații:

a) dacă persoana a suferit o condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;

b) dacă persoana a făcut parte din organele de represiune ale unor regimuri totalitare.

Art. 9. -

(1) Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945" este o cruce cu brațe egale, despicate, din aliaj neferos (tombac), negru punctat, cu diametrul de 40 mm. Crucea are marginile lise, ușor ridicate, cu o grosime de 1,3 mm.

(2) În mijloc se află un medalion cu diametrul de 13 mm, înconjurat de un cerc de oțel. Pe avers este aplicată acvila cruciată, iar pe revers sunt ștanțați anii "1941-1945".

(3) Panglica medaliei este lată de 35 mm și are dungi negre și albastru deschis, alternând în mod egal.

Art. 10. -

Medalia se poartă în partea stângă a pieptului.

Art. 11. -

Ministerul Apărării Naționale organizează evidența celor decorați.

Art. 12. -

Cheltuielile de realizare vor fi suportate de Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naționale.

"CRUCEA COMEMORATIVĂ A CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, 1941-1945"

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...