Banca Națională a României - BNR

Circulara nr. 38/2005 privind punerea în circulație, în scop numismatic, a unei monede din aur cu valoarea nominală de 10 lei, emisiunea Istoria aurului - Tezaurul de la Perșinari

Modificări (...)

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 05 decembrie 2005

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  

Art. 1. -

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și ale Ordonanței Guvernului nr. 45/1998 privind abilitarea Băncii Naționale a României de a pune în circulație emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale prețioase, aprobată prin Legea nr. 244/1998, Banca Națională a României va pune în circulație, începând cu data de 5 decembrie 2005, o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 lei, emisiunea "Istoria aurului - Tezaurul de la Perșinari".

Art. 2. -

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

- formă: rotundă;

- metal: aur;

- titlu: 999/1000;

- calitate: proof;

- greutate: 1,224 grame;

- margine: zimțată;

- diametru: 13,92 mm.

Aversul conține valoarea nominală "10 LEI", inscripția "ROMANIA" și anul emisiunii "2005". În centrul aversului este amplasată stema României, într-un medalion romboidal, ornamentat la exterior cu motive geometrice.

Reversul conține imaginea spadei cu lamă triunghiulară alungită și gardă semiovală și a patru pumnale cu nervură longitudinală și aripioare la bază, piese ce fac parte din Tezaurul de la Perșinari. Inscripțiile "TEZAUR" și "PERSINARI" sunt amplasate în partea superioară, respectiv în partea inferioară a suprafeței monedei.

Art. 3. -

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de un certificat de autenticitate, redactat în limba română și limba engleză, semnat de guvernatorul Băncii Naționale a României și de casierul central, precum și de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Art. 4. -

Monedele din aur, emisiunea "Istoria aurului - Tezaurul de la Perșinari", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Art. 5. -

Punerea în circulație, în scop numismatic, a monedelor din aur, emisiunea "Istoria aurului - Tezaurul de la Perșinari", se realizează prin ghișeele sucursalelor București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu

București, 25 noiembrie 2005.

Nr. 38.

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...