Neconstituționalitatea interpretării potrivit căreia decizia Curții Constituționale prin care o lege este declarată neconstituțională are caracter obligatoriu pentru toate subiectele de drept | Decizie 1/1995

Acesta este un fragment din Decizia nr. 1/1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronunțate în cadrul controlului de constituționalitate. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

OPINIE SEPARATĂ II -
1.
Neconstituționalitatea interpretării potrivit căreia decizia Curții
Constituționale prin care o lege este declarată neconstituțională
are caracter obligatoriu pentru toate subiectele de drept

Potrivit art. 145 alin. (1) din Constituție, legea declarată ca neconstituțională este supusă Parlamentului spre reexaminare.

În consecință, decizia de neconstituționalitate a Curții are ca efect continuarea suspendării termenului de promulgare și declanșarea obligației constituționale de reexaminare a legii. Numai aceste două consecințe sunt constituționale, iar orice alte urmări, nefiind prevăzute de Constituție, sunt contrare legii fundamentale și deci inadmisibile.

Reexaminarea presupune, prin ipoteză, că legea nu e desființată, fiind absurd să se considere că Parlamentul reexaminează o lege inexistentă.

Reexaminarea este obligatorie, deoarece are ca rol punerea de acord a prevederilor legii cu Constituția în raport cu decizia Curții. De aceea, cât timp Parlamentul nu s-a pronunțat, procesul legislativ este încă în curs, prin parcurgerea procedurii de reexaminare. Este semnificativă, în acest sens, situația declarării de către Curte ca neconstituționale a unor dispoziții din regulamentele parlamentare, potrivit art. 144 lit. b) din Constituție. Camerele Parlamentului, în cadrul reexaminării, trebuie să le pună de acord cu cerințele Constituției. În decizia de interpretare se susține că, chiar înainte de reexaminare, textele declarate neconstituționale ar fi inaplicabile. Aceasta ar însemna ca activitatea Camerelor legată de dispozițiile declarate neconstituționale să nu mai fie posibilă, indiferent de natura lor, chiar dacă privesc activitatea legislativă. De aceea, în alte regimuri constituționale, cum este în Polonia, s-a prevăzut un termen până la care reexaminarea trebuie să aibă loc. Faptul că în cadrul procedurii din țara noastră nu există un termen de acest fel nu poate conduce la concluzia - reținută în decizia de interpretare - că în fond "Parlamentul nu este obligat să reexamineze legea", deoarece o asemenea întârziere angajează exclusiv răspunderea pe plan politic a parlamentarilor și forțelor politice ce le reprezintă. De aceea este excesivă și concluzia reținută în aceeași decizie în sensul că până la definitivarea legii în cadrul reexaminării "ordinea constituțională este stabilită prin decizia Curții".

Acesta este un fragment din Decizia nr. 1/1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronunțate în cadrul controlului de constituționalitate. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Decizie 1/1995:
Neconstituționalitatea interpretării potrivit căreia decizia Curții Constituționale prin care o lege este declarată neconstituțională are caracter obligatoriu pentru toate subiectele de drept
Neconstituționalitatea interpretării referitoare la încetarea efectelor Ordonanței Guvernului nr 50/1994
Nelegalitatea interpretării potrivit cu care toate deciziile date în temeiul art 144 lit a), b) și c) din Constituție, indiferent de natura controlului, sunt obligatorii de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României
;
se încarcă...