Art 7 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor | Lege 1/1991

Acesta este un fragment din Legea nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor -
Art. 7.
-

(1) Persoanele care au fost încadrate în muncă au dreptul să primească ajutorul de șomaj din momentul încetării contractului de muncă sau, după caz, a calității de membru în cooperația meșteșugărească, în condițiile prevăzute la art. 2, dacă s-au înscris la oficiile forței de muncă în termen de 30 de zile de la încetarea activității sau de la data înscrierii la oficiul forței de muncă, dacă cererea a fost făcută ulterior acestui termen.

(2) Persoanele prevăzute la art. 2 lit. b) dobândesc dreptul de a primi ajutor de șomaj de la data hotărârii definitive de reintegrare, a ordonanței de scoatere de sub urmărire penală sau de punere în libertate ori a hotărârii definitive de achitare, dacă s-au înscris la oficiul forței de muncă în termen, de 30 de zile de la data respectivă sau de la data înscrierii, când aceasta a avut loc după expirarea termenului de 30 de zile.

(3) Persoanele care nu au fost încadrate în muncă dobândesc dreptul la ajutorul de integrare profesională după cum urmează:

a) după o perioadă de 30 de zile, pentru absolvenții învățământului preuniversitar și ai învățământului superior, de la data la care s-au adresat oficiilor forței de muncă sau altor organe competente, potrivit legii, solicitând încadrarea într-o muncă corespunzătoare pregătirii lor;

b) după o perioadă de 30 de zile de la data la care persoanele care au terminat serviciul militar obligatoriu s-au adresat oficiilor forței de muncă, solicitând încadrarea într-o muncă corespunzătoare pregătirii lor.

(4) Femeile care au încetat activitatea, potrivit legii, pentru creșterea copiilor, precum și persoanele cărora le-a încetat calitatea de pensionar au dreptul de a primi ajutor de șomaj de la data înscrierii la oficiile forței de muncă.

(5) Termenele de 30 de zile prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) încep să curgă de la expirarea termenelor de 60 de zile, respectiv de 30 de zile, prevăzute la art. 3.

Acesta este un fragment din Legea nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Lege 1/1991:
Art 1 Dispoziții generale
Art 2 Dispoziții generale
Art 3 Dispoziții generale
Art 4 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 5 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 6 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 7 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 8 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 9 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 10 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 11 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 12 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 13 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 14 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 15 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 16 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
Art 17 Ajutorul de șomaj și alte forme de protecție socială a șomerilor
;
se încarcă...