Art 3 Dispoziții generale | Lege 68/1992

Acesta este un fragment din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

Dispoziții generale -
Art. 3.
-

(1) Deputații și senatorii se aleg în circumscripții electorale pe bază de scrutin de listă și de candidaturi independente, potrivit principiului reprezentării proporționale.

(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 locuitori.

(3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.

(4) Numărul deputaților și al senatorilor ce vor fi aleși se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare prevăzute la alin. (2) și (3), la care se adaugă un loc de deputat sau de senator pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul deputaților să fie mai mic de 4, iar cel al senatorilor mai mic de 2.

(5) Numărul locuitorilor care se ia în calcul, potrivit alin. (4), este cel de la 1 iulie al anului precedent, publicat în Anuarul statistic al României, în situația În care, cu cel puțin 5 luni înainte de data alegerilor, are loc un recensămînt general al populației, numărul locuitorilor care se ia în calcul este cel rezultat în urma recensămîntului, publicat de Comisia Națională pentru Statistică.

(6) Numerotarea circumscripțiilor electorale și numărul de deputați și de senatori ce urmează să fie aleși în fiecare circumscripție electorală sînt prevăzute în anexa nr. 1. Modificări (2)

Acesta este un fragment din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Lege 68/1992:
Art 1 Dispoziții generale
Art 2 Dispoziții generale
Art 3 Dispoziții generale
Art 4 Dispoziții generale
Art 5 Dispoziții generale
Art 6 Dispoziții generale
Art 7 Listele electorale
Art 8 Listele electorale
Art 9 Listele electorale
Art 10 Listele electorale
Art 11 Listele electorale
Art 12 Listele electorale
Art 13 Listele electorale
;
se încarcă...