Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - MADR

Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2014, din 05.06.2014

Modificări (...), Referințe (1)

În vigoare de la 01 iulie 2014 până la 13 august 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

NOTĂ

Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2014 cuprinde soiurile pentru cultură în România în anul 2014.

În catalogul oficial sunt înscrise soiurile examinate în rețeaua ISTIS și înregistrate în Registrul soiurilor.

Pentru fiecare soi sunt indicate:

• coloana 1 - denumirea soiului;
• coloana 2 - menținătorul soiului;

• coloana 3 - anul înregistrării;
• coloana 4 - anul reînscrierii sau al radierii;
• coloana 5 - data până când este permisă comercializarea după radiere;
• coloana 6 - observații (mențiuni specifice).

Soiurile aparținând tuturor speciilor au fost testate din punct de vedere al distinctivității, uniformității și stabilității, iar soiurile din speciile de culturi de câmp și din punct de vedere al valorii agronomice și de utilizare.

Înscrierea soiurilor în catalog, pe grupe de specii, s-a făcut în ordine alfabetică.

În catalog este înscris codificat numele persoanei sau instituției responsabile cu menținerea soiului. Lista menținătorilor soiurilor se află la sfârșitul anexei.

Soiurile din speciile de culturi de câmp, legume și plante ornamentale anuale se mențin în Catalogul oficial timp de 10 ani, iar soiurile din speciile pomicole, viță de vie și arbuști ornamentali timp de 15 ani, după care se radiază, dacă nu se solicită reînscrierea, primul an fiind considerat anul înscrierii în catalog.

Reînscrierea în catalog se poate face numai la solicitarea autorului sau a proprietarului soiului, pentru perioade succesive de 5 ani.

Înregistrarea unui soi în Catalogul oficial poate fi reînnoită dacă în urma efectuării testului DUS, soiul este încă distinct, suficient de uniform și stabil, păstrându-și aceleași caractere ca în momentul înregistrării.

Cererile de reînscriere și semințele necesare retestării trebuie depuse la ISTIS cu 2 ani înaintea termenului de expirare a înregistrării.

Reexaminarea se va efectua contra cost, conform tarifelor în vigoare.

Sămânța și materialul săditor din soiurile din speciile de culturi de câmp și legume radiate mai pot fi comercializate până la 30 iunie a anului al treilea de la radiere. După expirarea perioadei respective, soiurile se scot automat din catalog.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...