Statutul deputaților și al senatorilor | Constituția

Acesta este un fragment din Constituția României (republicată în 2003). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
SECȚIUNEA 1 Organizare și funcționare SECȚIUNEA a 3 a Legiferarea

TITLUL III Autoritățile publice - CAPITOLUL I Parlamentul -
SECȚIUNEA a 2-a
Statutul deputaților și al senatorilor

ARTICOLUL 69 Mandatul reprezentativ Practică judiciară (4), Reviste (2), Doctrină (2)

(1) În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului.

(2) Orice mandat imperativ este nul. Practică judiciară (3)

ARTICOLUL 70 Mandatul deputaților și al senatorilor Practică judiciară (3), Reviste (1), Doctrină (1), Referințe în cărți (1)

(1) Deputații și senatorii intră în exercițiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiția validării alegerii și a depunerii jurământului. Jurământul se stabilește prin lege organică. Practică judiciară (1)

(2) Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces. Practică judiciară (1)

ARTICOLUL 71 Incompatibilități Practică judiciară (11), Reviste (2), Doctrină (2)

(1) Nimeni nu poate fi, în același timp, deputat și senator. Practică judiciară (1), Reviste (2)

(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului. Practică judiciară (9), Doctrină (1)

(3) Alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică. Practică judiciară (3)

ARTICOLUL 72 Imunitatea parlamentară Practică judiciară (113), Reviste (4), Doctrină (2)

(1) Deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Practică judiciară (3), Reviste (3)

(2) Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Practică judiciară (3), Reviste (4)

(3) În caz de infracțiune flagrantă, deputații sau senatorii pot fi reținuți și supuși percheziției. Ministrul justiției îl va informa neîntârziat pe președintele Camerei asupra reținerii și a percheziției. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reținere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri. Practică judiciară (14)

Acesta este un fragment din Constituția României (republicată în 2003). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...