Îndatoririle fundamentale | Constituția

Acesta este un fragment din Constituția României (republicată în 2003). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
CAPITOLUL II Drepturile și libertățile fundamentale CAPITOLUL IV Avocatul Poporului

TITLUL II Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale -
CAPITOLUL III
Îndatoririle fundamentale Practică judiciară (3)

ARTICOLUL 54 Fidelitatea față de țară Practică judiciară (16), Reviste (1), Doctrină (2)

(1) Fidelitatea față de țară este sacră. Practică judiciară (8)

(2) Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin și, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege. Practică judiciară (19), Reviste (1), Doctrină (1)

ARTICOLUL 55 Apărarea țării Practică judiciară (8), Doctrină (1)

(1) Cetățenii au dreptul și obligația să apere România.

(2) Condițiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare se stabilesc prin lege organică. Practică judiciară (1), Reviste (1)

(3) Cetățenii pot fi încorporați de la vârsta de 20 de ani și până la vârsta de 35 de ani, cu excepția voluntarilor, în condițiile legii organice.

ARTICOLUL 56 Contribuții financiare Practică judiciară (30), Reviste (10), Doctrină (1)

(1) Cetățenii au obligația să contribuie, prin impozite și prin taxe, la cheltuielile publice. Practică judiciară (8), Reviste (1)

(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale. Practică judiciară (22), Reviste (5)

(3) Orice alte prestații sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situații excepționale. Practică judiciară (5), Reviste (1)

ARTICOLUL 57 Exercitarea drepturilor și a libertăților Practică judiciară (47), Reviste (13), Doctrină (4), Referințe în cărți (1)

Cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți.

Acesta este un fragment din Constituția României (republicată în 2003). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...