Legestart nr. 7/2019

Noua lege a pensiilor
de Eugen Staicu

16 iulie 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

O primă abordare, cu chestiuni de efect imediat și viitoarele abrogări, așa cum sunt prevăzute de noua Lege nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Legea a fost publicată în Monitorul oficial nr. 563 din 9 iulie și va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021, cu unele excepții pe care le semnalăm mai jos.

întrucât vom avea timpul necesar să discutăm, pe larg, despre diferitele aspecte de fond și de detaliu din noua lege, iată câteva aspecte de reținut într-o primă urgență.

Calculul pensiilor

- Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

- La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.

- Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

- Valorile punctului de pensie sunt următoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

- La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință va fi de 75 lei.

- începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...