Saptamanalul de drept nr. 1/2017

Sesiune de asistență din 04 octombrie 2017 - Calculul și plata impozitului aferent veniturilor din activități agricole
de www.anaf.ro

04 octombrie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  
Nr. Crt. Întrebare Răspuns
1 Buna ziua! Dețin o suprafață de 5 ha teren declarat la Apia, cultivată cu floarea soarelui. Va rog sa mi spuneti daca trebuia sa depun d221 sau voi primi impunere din oficiu. Multumesc!!! Veniturile obținute din activitatea agricolă de cultivare a plantelor oleaginoase sunt supuse impuneri pe baza normelor anuale de venit, stabilite pe unitatea de suprafață, și ca urmare aveați obligația completării și depunerii formularului 221 - "Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit", pentru anul în curs, până la data de 25 mai inclusiv.
Obligația depunerii declarației o aveți în continuare, cu mențiunea că, în cazul depunerii cu întârziere a declarației 221, informațiile cuprinse în declarație se consideră că vizează suprafețele cultivate deținute la data de 25 mai 2017. Pentru respectarea prevederilor legale vă sugerăm să completați și depuneți formularul 221
2 Fermierii inscrisi in cooperative agricole sunt scutiti de plata impozitului?(potrivit legii coop agricole) Multumesc Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit, prevăzută de Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, de care beneficiază persoanele fizice care obțin venituri individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică și pentru care stabilirea venitului anual din activități agricole se efectuează pe baza normelor de venit, se stabilește prin ordin al președintelui A.N.A.F., cu avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.», ordin care se află în curs de elaborare.
3 As dori o verificare a informatiilor pe care le am acum, ca ma bate gandul sa fac o activitate agricola: calculul impozitului pe venitul agricol in cazul producatorului agricol cu atestat se face avand ca baza de calcul norma de venit/ ha, iar norma de venit difera de la un judet la altul si de la o cultura agricola la alta si este o valoare care se publica anual? aceeasi norma de venit pe ha este si baza de calcul pentru CASS? Multumesc. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute de lege. Normele de venit se propun de către entitățile publice mandatate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se aprobă și se publică de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. Acestea se pot vizualiza, accesând următorul link: https://static.anaf.ro/.../NormeA.../Norme_agricole_2017.htm Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activitățile agricole, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă valoarea anuală a normei de venit.
Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.
4 Buna ziua am accesat măsură 6.1 instalarea tinerilor fermieri as dori să știu cum plătesc impozit la ANAF pe suprafața agricolă (ha) sau la venit Impozitarea veniturilor din activități agricole se face pe baza normelor de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele . Veniturile obținute din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activități independente și se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
Pentru a vă formula un răspuns, sunt necesare mai multe informații. Pentru a obține clarificări cu privire la situația dvs. puteți să transmiteți solicitarea, cu detalii, pe formularul de contact de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/
5 Buna ziua!Produc flori pe o suprafata de 0.18 ha si asi dorii sa stiu ce obligatii am la plata impozitului .Multumesc Potrivit Codului fiscal, sunt venituri neimpozabile veniturile obținute din cultivarea "Florilor și plantelor ornamentale" pe o suprafață de până la 0,3 ha. Ca urmare nu aveți obligații declarative și de plată în situația prezentată de dvs.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...