Art 1 Rolul și funcțiile Guvernului | Lege 90/2001

Acesta este un fragment din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
CAPITOLUL I Organizarea și funcționarea Guvernului - SECȚIUNEA a 2-a Componența Guvernului -
Art 2 Componența Guvernului

CAPITOLUL I Organizarea și funcționarea Guvernului - SECȚIUNEA 1 Rolul și funcțiile Guvernului -
Art. 1.
- Practică judiciară (5)

(1) Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează în baza votului de încredere acordat de Parlament și care asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice.

(2) Guvernul are rolul de a asigura funcționarea echilibrată și dezvoltarea sistemului național economic și social, precum și racordarea acestuia la sistemul economic mondial în condițiile promovării intereselor naționale.

(3) Guvernul se organizează și funcționează în conformitate cu prevederile constituționale, având la bază Programul de guvernare acceptat de Parlament.

(4) Numirea Guvernului se face de Președintele României pe baza votului de încredere acordat Guvernului de Parlament.

(5) Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercită următoarele funcții:

a) funcția de strategie, prin care se asigură elaborarea strategiei de punere în aplicare a Programului de guvernare;

b) funcția de reglementare, prin care se asigură elaborarea cadrului normativ și instituțional necesar în vederea realizării obiectivelor strategice; Practică judiciară (1)

c) funcția de administrare a proprietății statului, prin care se asigură administrarea proprietății publice și private a statului, precum și gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil; Practică judiciară (1), Doctrină (1)

d) funcția de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului român, reprezentarea pe plan intern și extern; Practică judiciară (1)

e) funcția de autoritate de stat, prin care se asigură urmărirea și controlul aplicării și respectării reglementărilor în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, precum și în domeniile economic și social și al funcționării instituțiilor și organismelor care își desfășoară activitatea în subordinea sau sub autoritatea Guvernului. Practică judiciară (1)

Acesta este un fragment din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...