Revista Romana de Executare Silita nr. 1/2019

Executarea hotarârilor judecatoresti si a altor titluri referitoare la minori
de Nicoleta Soare

10 mai 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Codul de procedura civila: art. 622 alin. (1) si (2), art. 712, art. 910

Executarea silita în materia titlurilor executorii referitoare la minori prezinta particu­laritati în raport cu executarea silita a altor titluri executorii prin prisma prezumtiei de influenta pe care parintele sau persoana la care se afla minorul o exercita asupra copilului.

Dupa cum a retinut si Curtea Constitutionala a României în Decizia nr. 710 din 9 noiembrie 2017 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 913 C. pr. civ., minorul lipsit de capacitate de exercitiu nu se afla în situatia de a-si valorifica dreptul de a dispune de el însusi în deplina cunostinta de cauza, astfel încât legiuitorul a reglementat mai multe masuri graduale ca intensitate, menite sa constrânga debitorul sa execute obligatia prevazuta în titlul executoriu, prin intermediul instantei de judecata.

Invocarea generica a dispozitiilor art. 622 C. pr. civ., potrivit caruia îndeplinirea obligatiilor prevazute în titlul executoriu se aduce la îndeplinire de bunavoie si, doar în situatia în care debitorul nu executa obligatia, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silita, nu este de natura sa conduca la o alta concluzie, din moment ce prin încheierea nr. 69 din 4 decembrie 2017 s-a dispus ca minorul A.M.A. sa urmeze un program de consiliere psihologica pentru o perioada de 3 luni, iar prin încheierea nr. 9 din 23 ianuarie 2019 s-a constatat culpa debitoarei M.V.S. în neexecutarea obligatiei de a depune toata diligenta si demersurile pentru ca fiul partilor sa aiba legaturi personale cu tatal sau.

Tribunalul Olt, Sectia I civila, decizia civila nr. 159 din 20 februarie 2019

(speta trimisa, în rezumat, de judecator Nicoleta Soare)

Prin sentinta civila nr. 1513 din 3 octombrie 2018 pronuntata de Judecatoria Caracal s-a respins contestatia la executare formulata de contestatoarea M.V.S., în contradictoriu cu intimatul A.M.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...