Pandectele Săptămânale (Rosetti) nr. 8/2018

Moștenitorii sezinari - recunoscuți de lege dar nerecunoscuți de reglementările interne ale C.E.C. BANK S.A.
de Radu Zidaru

28 august 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Cuvinte cheie

• moștenitori sezinari

• moștenire

• casa de economii și consemnațiuni

Rezumat

Legea are prin natura ei are rolul de a-i sluji omului și binelui.

Ba am putea zice că legea posedă în acest sens o adevărată calitate taumaturgică.

De ce taumaturgică ? Pentru că dincolo de a ne dirija conduita în societate, legea face mai mult decât atît.

Ea vine și tămăduiește ceea ce se poate tămădui, atunci când printr-o conduită interzisă s-a perturbat un raport juridic ce se dorea a fi legal.

Când o persoană este vătămată de un terț

într-un drept legitim, ea trebuie să alerge deîndată la lege, pentru că legea este garanția faptului că cetățenii vor fi onești unii cu alții[1], fie că ei vor sau nu.

Plecând de la premiza că legea trebuie respectată, studiu de față are ca scop prezentarea unei opinii juridice cu privire la refuzul C.E.C. BANK S.A. în a permite exercitarea dreptului de sezină de către moștenitorii sezinari, pentru a administrarea conturile bancare ce au aparținut titularului defunct.

[1] Definiție clasică dată de Aristotel în lucrarea De justitiae.

Comentariu

Moștenitorii sezinari - recunoscuți de lege dar nerecunoscuți de reglementările interne ale C.E.C. BANK S.A. Radu Zidaru 1. Prevederi ale Codului civil și ale doctrinei cu privire la sezină și la moștenitorii sezinari Definiția sezinei este regăsită în art. 1125 din Codul civil[1], având următorul conținut: pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moștenitorilor sezinari și dreptul de a administra acest patrimoniu și de a exercita drepturile și acțiunile defunctului.

Sezina[2] mai este denumită și posesiunea moștenirii[3]. Din textul legal se observă că sezina este o stăpânire de facto de către moștenitorii sezinari a patrimoniului lui decuius, dar care stăpânire are protecția legii, devenind astfel o stăpânire de iure.

Caracteristicile sezinei sunt, în opinia mea, multiple.

Astfel, sezina are o caracteristică patrimonială, întrucât privește patrimoniul succesoral al defunctului.

De asemenea, sezina are o caracteristică mortis causa, întrucât aceasta intervine sau se activează pentru o anumită categorie de moștenitori numai ca urmare a decesului unei persoane.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...