Revista Romana de Jurisprudenta nr. 2/2018

FAURITORI AI ROMÂNIEI MARI ION I.C. BRĂTIANU - DESTIN DE OM, DESTIN DE ȚARĂ
de Vladimir Alexandrescu

15 septembrie 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Inginer constructor, prin profesiunea asumată în primul rând la voința tatălui său, marele om politic de la 1848, Ion C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu și-a legat numele de împlinirea destinului de întregire a României într-un singur hotar. El a răspuns, astfel, îndemnului aceluia care, intuind calitățile unei personalități cu totul excepționale, l-a sfătuit pe tânărul atras de istorie să lase studiul acesteia pe seama altora pentru a răspunde adevăratei sale vocații de a o face. Și Ion I.C. Brătianu a făcut într-adevăr istorie, impunându-se prin faptele și cuvântul său între cei care, într-o epocă de răscruce a devenirii României, au știut să le dea sens și să conducă la împlinire seculara dorință de unitate a neamului trăitor la nordul străvechiului Istru jur-împrejurul axului de Cremene al Carpaților.

El a avut intuiția, sinonimă cu harul, de a cataliza într-un singur și puternic elan național energiile neamului său, echilibrul gândirii sale potențându-le și transformând, astfel, aspirațiile generațiilor trecute în fapte.

Și nu oricum, nu lăsând întâmplarea să conducă demersul națiunii spre reușită, ci calculând, cu inginerească măsură, fiecare pas, dându-le consistență și temeinicie, într-o succesiune coerentă și logică a etapelor, mânuind cu o măiestrie unică rigla de calcul a politicii.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...