Legestart nr. 2/2019

Vârsta minimă de pensionare de 50 de ani la militari și polițiști
de Traian Dobre

12 februarie 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Senatul va dezbate, ca primă camera sesizată, o propunere legislativă care crește limita vârstei de pensionare pentru militari și polițiști la cel puțin 50 de ani, pentru pensiile de serviciu anticipate.

De asemenea, proiectul prevede desființarea pensiei de serviciu anticipate parțiale și posibilitatea prelungirii activității după împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca fiecare an să aducă un procent de 2% la pensia militară de stat.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că în urma aplicării Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în numai 3 ani de la promulgare, s-a înregistrat un deficit de câteva zeci de mii de polițiști și militari, “fapt care a dus la creșterea riscurilor și vulnerabilităților specifice acestui domeniu, dar și la cheltuieli suplimentare uriașe legate de faptul că în locul militarilor și polițiștilor care s-au pensionat la vârste la care puteau să genereze un maximum de efort și experiență, instituțiile au fost nevoite să recruteze alt personal, de multe ori fără studii în domeniu și fără experiență."

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...