Universul Juridic nr. 1/2019

Recurs în interesul legii. Instanța competentă să soluționeze cererile având ca obiect înlocuirea măsurii de protecție specială a plasamentului în regim de urgență cu măsura de protecție alternativă a tutelei
de Andreea Drăghici

24 ianuarie 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Instanțele judecătorești au fost sesizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu cereri de chemare în judecată privind înlocuirea măsurii plasamentului în regim de urgență cu măsura tutelei în cazul unor minori. S-a constatat că instanțele de judecată au interpretat neunitar dispozițiile legale cu privire la competența materială de soluționare a acestor cereri. Au fost formulate două opinii.

Într-o primă opinie, s-a susținut că instanța competentă este judecătoria, tribunalele declinând această competență judecătoriilor din considerentul că instanța a fost sesizată cu două cereri cu caracter principal, una având ca obiect instituirea plasamentului în regim de urgență, iar alta având ca obiect instituirea tutelei, apreciind că nu poate opera prorogarea legală de competență. Tot în sprijinul acestei interpretări s-a avut în vedere și decizia nr. III din 15 ianuarie 2007 a Înaltei Curți de Casație și Justiție(1) , pronunțată în aplicarea dispozițiilor art. 124 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 [după republicare, art. 133 alin. (1) din Legea nr. 272/2004], prin care s-a stabilit că judecătoria este competentă să soluționeze, în primă instanță, cererile privind instituirea măsurii de protecție alternativă a tutelei.

Într-o a doua opinie, judecătoriile au declinat competența tribunalelor sau tribunalele au soluționat aceste acțiuni reținând propria competență materială. O interpretare neunitară a existat și la nivelul curților de apel, care au stabilit competența materială în această materie fie în favoarea tribunalelor, fie în favoarea judecătoriilor.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...