Curierul Fiscal nr. 8/2018

Revista Curierul Fiscal nr. 8/2018, Editura C. H. Beck
de Colegiul de redacție C.H. Beck

03 octombrie 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

În ediția curentă

Editorial

După oserie lungă de amânări, 1 septembrie 2018 aajuns să fie data până la care contribuabilii mari sau mijlocii (contribuabilii mici până la 1 noiembrie 2018) trebuie să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic pentru anu fi pasibile de sancțiune. Totuși, acest termen adevenit „relativ” ca urmare afaptului că nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat aintrat sub Legea prevenirii (Legea nr. 270/2017). Astfel, în cazul descoperirii neîndeplinirii obligațiilor legale cu privire la dotarea cu aparate de marcat electronice cu jurnal electronic, organele de control nu vor da amendă, ci avertisment (la prima abatere), stabilind un termen care poate să ajungă până la 90 de zile pentru remedierea situației.

Trecând dincolo de hățișurile administrative (atât pentru stat, cât și pentru contribuabil) legate de punerea la punct a sistemului de colectare a informațiilor legate de tranzacții sau a costurilor legate de procurarea aparatelor de marcat, noul sistem creează premisele pentru o monitorizare în timp real de către ANAF a tranzacțiilor realizate de comercianți, ceea ce în final poate duce la o diminuare a evaziunii fiscale. Astfel, este de lăudat apropierea de finalizarea epopeii implementării aparatelor electronice fiscale cu jurnal electronic.

Lucian Țâțu

Redactor-șef

Info curier

Legislație națională fiscal-contabilă publicată în Monitorul Oficial al României în perioada 26 iulie 2018 – 27 august 2018

În M.Of. nr. 656 din 27 iulie 2018 afost publicată Hotărârea nr. 60/2018 aCamerei Auditorilor din România pentru aprobarea Normelor privind revizuirea calității activității de audit financiar, altul decât cel statutar, și aaltor activități desfășurate de auditorii financiari.

Normele privind revizuirea calității de audit financiar, altul decât cel statutar, și a altor activități desfășurate de auditorii financiari au fost publicate în M.Of. nr. 656bis din 27 iulie 2018.

În M.Of. nr. 667 din 31 iulie 2018 a fost publicat Ordinul nr. 1760/2018 al președintelui ANAF privind Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat.

Din cuprins:

„Art. 1. - Se aprobă Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, prevăzută în anexa nr. 1.

Art. 2. - Se aprobă modelul și conținutul următoarelor formulare:

a) «Cerere de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat», prevăzută în anexa nr. 2;

b) «Decizie de stabilire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat», prevăzută în anexa nr. 3.

…”

Din cuprinsul procedurii:

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...