Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - MADR

Norma cu privire la natura, conținutul și fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman din 27.05.2014

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 12 iunie 2014

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  

Art. 1. -

(1) Prezenta normă se aplică produsului definit la art. 4.

(2) Prezenta normă nu se aplică în cazul produselor destinate fabricării produselor de panificație, patiserie sau a biscuiților.

Art. 2. -

La fabricarea produsului definit la art. 4 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate la art. 5 și materia primă care este conformă cu prevederile art. 6.

Art. 3. -

Produsul definit la art. 4 poate fi comercializat, numai dacă este conform definiției și condițiilor stabilite în prezenta normă, începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a acesteia.

Art. 4. -

Magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obținută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părților necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conțin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietățile lor îndulcitoare.

Art. 5. -

La fabricarea produsului definit la art. 4 se pot utiliza următoarele ingrediente:

- nuci;

- semințe de oleaginoase, cum ar fi semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan sau semințe de pin;

- alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci de Brazilia, nuci macadamia sau nuci pecan.

Art. 6. -

Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.

Art. 7. -

Produsul definit la art. 4 trebuie să prezinte un conținut de substanță uscată solubilă egal cu 55% sau mai mult, determinată cu ajutorul refractometrului.

;
se încarcă...