Art 36 Drepturi și obligații | Lege 218/2002

Acesta este un fragment din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

Drepturi și obligații -
Art. 36. -
Jurisprudență

(1) Poliția Română poate interveni în forță, în condițiile legii, împotriva celor care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum și împotriva celor care amenință cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea și somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanților la dezordine asupra necesității respectării legii și ordinii publice. Dacă după avertizare se încalcă în continuare ordinea publică și legile, polițistul numit ca șef al dispozitivului de ordine sau șefii ierarhici îi somează pe participanți folosind formula: Prima somație: "Atențiune, vă rugăm să părăsiți . . .Vom folosi forța!", urmată de semnale sonore și luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somați nu se supun, se folosește o ultimă somație, astfel: Ultima somație: "Părăsiți. . . Se va folosi forța!"

(3) Dacă în astfel de situații, precum și în cele prevăzute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor, cu modificările ulterioare*), se impune uzul de armă, în prealabil se va folosi o ultimă somație, astfel: "Părăsiți. . . Se vor folosi armele de foc!"

*) A se vedea și prevederile art. 146 alin. (2) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 814 din 17 noiembrie 2011, cu modificările ulterioare.

(4) Folosirea mijloacelor de împiedicare și constrângere încetează de îndată ce s-a restabilit ordinea publică.

Acesta este un fragment din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Lege 218/2002:
Art 26 Atribuțiile Poliției Române
Art 27 Atribuțiile Poliției Române
Art 28 Atribuțiile Poliției Române
Art 29 Personalul Poliției Române
Art 30 Personalul Poliției Române
Art 31 Drepturi și obligații
Art 32 Drepturi și obligații
Art 33 Drepturi și obligații
Art 34 Drepturi și obligații
Art 35 Drepturi și obligații
Art 36 Drepturi și obligații
Art 37 Drepturi și obligații
Art 38 Drepturi și obligații
Art 39 Drepturi și obligații
Art 40 Drepturi și obligații
Art 41 Drepturi și obligații
Art 42 Asigurarea logistică, materială și financiară
Art 43 Asigurarea logistică, materială și financiară
Art 44 Asigurarea logistică, materială și financiară
Art 45 Asigurarea logistică, materială și financiară
Art 46 Dispoziții finale
;
se încarcă...