Universul Juridic nr. 4/2020

Anularea vacanțelor în contextul pandemiei de noul coronavirus
de Iustina Lupu

07 aprilie 2020

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: Știri juridice, Premium, Iustina Lupu, Virus COVID-19

Caracterul transgresiv al noului coronavirus, care în mai puțin de două săptămâni a condus la transformarea unei epidemii în pandemie, și, deopotrivă la transmiterea comunitară a virusului, și-a extins efectele atât asupra aspectelor esențiale ale vieții cotidiene, prin implementarea unor reguli de distanțare socială, care au condus la restricții de deplasare, închiderea granițelor, veritabile izolări ale persoanelor și orașelor, dar și asupra evenimentelor viitoare, luând naștere incertitudini în toate domeniile sociale și economice.

Restricțiile de deplasare se manifestă atât la nivel național, cât și internațional, atât la nivelul călătoriilor de afaceri sau în interes de serviciu, dar și în ceea ce privește pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

Cursele aeriene interne și internaționale au fost anulate, hotelurile au fost închise publicului și introduse în programul de dezinfecție, platformele online de rezervări (de exemplu: Booking.com, Airbnb.com) afișează mesaje prin care invită beneficiarii unei rezervări să ia legătura cu proprietarii imobilelor sau chiar cu departamentul de relații cu publicul al platformelor, în vederea anulării rezervărilor sau în vederea replanificării acestora.

În această ipostază, tot mai multe persoane au constatat faptul că, din cauza riscurilor iminente și ridicate, se impune să ia o decizie cu privire la pachetele de servicii turistice ori la serviciile de călătorie asociate, rezervate și achitate pentru anul în curs.

Domeniul turismului beneficiază de o amplă reglementare, atât la nivel național, cât și la nivel european și internațional.

Opțiunile și etapele procesului de amânare sau anulare a vacanțelor, precum și de recuperare a sumelor de bani achitate în acest sens le vom dezbate în cele ce urmează.

Distingem, așa cum anticipam anterior, următoarele categorii de servicii turistice:

1. Servicii de călătorie și cazare în regie proprie;

2. Servicii de călătorie și cazare, inclusiv pachetele turistice achiziționate prin intermediul unei agenții de turism licențiate în acest sens.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...