Parlamentul României

Legea nr. 253/2019 privind câinii salvamont

Modificări (...), Referințe (1)

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 27 decembrie 2019

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
sau autentifică-te
  •  
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. -

Unitatea canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont, denumită în continuare Unitatea canină din cadrul serviciilor publice salvamont, este echipajul compus dintr-un câine de serviciu și conducătorul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, respectând regulamentul acestora, și care a absolvit toate verificările anuale.

Art. 2. -

Unitatea canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont este constituită conform recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (ICAR-CISA).

Art. 3. -

Unitățile canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont constituite în urma obținerii brevetului eliberat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România vor fi integrate în serviciile publice salvamont din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă și vor fi puse, în caz de nevoie, la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență și a inspectoratelor pentru situații de urgență, la cererea acestora.

Art. 4. -

La solicitare, unitățile canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont pot participa și la alte acțiuni care necesită resurse specifice, precum: cutremur, căutare de suprafață, fără a se limita la acestea.

Art. 5. -

Conducătorul unității canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont care este atestat salvator montan sau salvator de subteran beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum și de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acțiunile de căutare.

Art. 6. -

Unitatea canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont este echipată conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege și beneficiază de cursuri de specialitate în țară și în străinătate, prin grija serviciilor publice salvamont.

Art. 7. -

(1) Câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont i se asigură hrană sub formă uscată sau umedă. Hrana trebuie administrată ținând cont de: vârstă, sex, talie, greutate, stare fiziologică, stare de sănătate, rasă, efortul depus, anotimp și în funcție de caracteristicile tipului de hrană folosit. Hrana trebuie să fie însoțită de un document din care să reiasă: caracteristicile, ingredientele, aditivii, analiza nutrițională, precum și instrucțiunile de hrănire.

(2) Câinele de serviciu beneficiază de asistență medicală, tratamente medicale, vaccinări și deparazitări periodice.

Art. 8. -

Unitatea canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont beneficiază de acces liber în bazele, refugiile, precum și în mijloacele de transport ale Salvamont, în instalațiile de transport pe cablu și în mijloacele de transport în comun, în vederea efectuării patrulărilor preventive, antrenamentelor specifice sau pentru intervenția la accidente.

Art. 9. -

La scoaterea câinelui din serviciul activ din cadrul serviciilor publice salvamont, conducătorul are dreptul absolut de adopție gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ION-MARCEL CIOLACU
PREȘEDINTELE SENATULUI
TEODOR-VIOREL MELEȘCANU

București, 23 decembrie 2019.

Nr. 253.

ANEXĂ

Baremul minim de echipament pentru conducătorul unității canine de intervenție:

- auto 4 x 4 amenajat pentru transport câini, 1 buc.;

- burduf antrenament, 2 buc.;

- motosuflantă portabilă;

- lopată zăpadă, 5 buc.;

- schiuri tură complete, precum schiuri, legături tură, clăpari tură, piei focă, cuțite zăpadă, bețe schi telescopice;

- supracostum compus din geacă și suprapantalon din material impermeabil, respirant;

- pufoaică;

- jachetă antivânt;

- pulover sintetic;

- cagulă schi;

- ochelari schi;

- ochelari soare;

- rachete zăpadă;

- parazăpezi;

- mănuși și supramănuși;

- piolet;

- carabiniere șurub, 5 buc.;

- ham alpinism complet;

- cască alpinism;

- trusă prim ajutor;

- ancoră zăpadă;

- coardă, semicoardă 60 m;

- cordelină 100 m;

- lanternă frontală;

- sondă avalanșă;

- lopată avalanșă;

- dispozitiv căutare avalanșă;

- plăcuță paw;

- dispozitiv coborâre în abrupt;

- stație radio;

- set fanioane marcare semnal.

Baremul minim de echipament pentru câine:

- lesă;

- zgardă;

- ham troliere;

- ham tracțiune;

- lanternă cu prindere pe ham;

- dispozitiv căutare avalanșă pentru câine;

- cușcă transport, echipată cu așternut;

- baton antrenament, diferite mărimi, 5 buc.;

- vase hrană, apă, diferite mărimi, 5 buc.;

- trusă toaletare, precum: perie, pieptene, țesală;

- trusă sanitară specifică, de uz veterinar.

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...